{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Maria och Moa samlade in över 21 000 kronor till Barndiabetesfonden på cykelsemestern

Senast uppdaterad: 2021-08-18

I slutet av juli cyklade Maria och Moa Erlandsson mellan Tranemo och Varberg för att samla in pengar till typ 1-diabetesforskningen. Efter fem dagar och cirka 20 mil hade de samlat in 21 400 kronor.

Mellan den 24 och 28 juli cyklade Maria Erlandsson och hennes elvaåriga dotter Moa från sitt hem i Tranemo, via Falkenberg och slutligen till sin sommarstuga i Varberg. I samband med den 20 mil långa cykelsemestern bestämde de sig för att samla in pengar till Barndiabetesfonden.

Maria och Moa Erlandsson cyklade 20 mil för att samla in pengar till Barndiabetesfonden. Foto: Privat.

– Moa drabbades av typ 1-diabetes när hon var sex år gammal. Vi hade planerat in den här semestern innan och då började vi tänka att det kunde vara kul att försöka samla in lite pengar samtidigt. Hon var väldigt tydlig med att vi skulle samla in till Barndiabetesfonden och forskningen kring typ 1-diabetes. Hon berättade att hon vill hjälpa till att hitta ett botemedel så att inga fler barn eller vuxna drabbas av typ 1-diabetes. Eftersom Barndiabetesfonden arbetar för att lösa gåtan ville hon att pengarna skulle öronmärkas till den här forskningen, säger Maria.

För att samla in pengar i samband med cykelsemestern anordnade de ett lotteri där intäkterna gick oavkortat till Barndiabetesfonden. Flera lokala företag valde då att sponsra lotteriet med priser som deltagarna kunde tävla om.

– När vi hade fått ihop lite priser bestämde vi att man kunde köpa lotter för att tävla om priserna och att pengarna från lotterna skulle gå till Barndiabetesfonden. Moa gissade på att vi skulle kunna samla in kanske 400 kronor. Jag trodde att det bara skulle vara vår familj och våra släktingar som skulle köpa lotter och att vi kanske kunde samla in 1 000 kronor, men redan innan vi hade börjat cykla var vi uppe i 18 000 kronor. Att det skulle bli hela 21 400 kronor var ju långt mer än vad vi kunde ha hoppats på. Vi fick lite gåshud när vi räknade ihop alla bidrag, säger hon.

Maria och Moa samlade in 21 400 kronor till Barndiabetesfonden i samband med cykelsemestern. Foto: Marie Jönsson.

Vad vill ni säga till de som stöttat er insamling?

Maria och Moa Erlandsson lottade ut priser där intäkterna från lotteriet gick till Barndiabetesfonden. Foto: Privat.

– Vi är så tacksamma och rörda över att människor vill hjälpa till att bidra till nya framsteg i forskningen. Vi vill bara skicka ett jättestort tack till alla sponsorer; Team Sportia Tranemo, Seger Europe, Yves fotvård, Eton, Klippstudion, Markus Jönsson, Bo-Göran Andersson, Hans och Inga Eriksson och till alla de som bidragit till insamlingen. Många tyckte att det var kul med ett lotteri och det hade ju inte varit möjligt utan våra sponsorer.

Sedan Moa insjuknade för sex år sedan har familjen Erlandsson stöttat Barndiabetesfonden genom flera olika insamlingar. Innan cykelsemestern hade de samlat in nästan 60 000 kronor till forskningen och Maria stänger inte dörren för fler initiativ i framtiden.

– Moa vill redan göra en till cykelsemester till förmån för Barndiabetesfonden. Vi har inte bestämt om det ska bli en till insamling eller om det bara blir en cykelsemester, men på något vis kommer vi absolut att fortsätta göra insamlingar för att stötta forskningen, säger hon.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Vill du vara med och cykla eller springa för typ 1-diabetesforskningen?

Gör som Maria och Moa och cykla till förmån för typ 1-diabetesforskningen. Skriv i din e-postadress i formuläret nedan så hjälper vi dig. 

×
  • {{ node.Name }}