{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Grangärde Trädgårdsfestival samlade in 50 000 kronor till typ 1-diabetesforskningen

Senast uppdaterad: 2021-08-05

I slutet av förra veckan gick Grangärde Trädgårdsfestival av stapeln. Evenemanget gjordes till förmån för Barndiabetesfonden och lyckades samla in 50 000 kronor till typ 1-diabetesforskningen.

Under fredagen den 30 juli anordnades den andra upplagan av Grangärde Trädgårdsfestival, två mil utanför Ludvika. Den 13 timmar långa musikfesten anordnades det här året till förmån för Barndiabetesfonden och typ 1-diabetesforskningen. Totalt sju band och en trubadur stod för underhållningen samtidigt som besökarna kunde välja att bidra till Barndiabetesfondens arbete mot typ 1-diabetes på olika sätt. Kristina Beyerl-Karlsson arrangerade festivalen tillsammans med sin man Thomas Karlsson för att visa sitt stöd för dottern till deras nära vänner.

Grangärde Trädgårdsfestival anordnades till förmån för Barndiabetesfonden. Från vänster i bild: Tobias Isaksson, Ida Granberg, Vinna Almén, Kristina Beyerl-Karlsson och Thomas Karlsson. Foto: Privat.

– Vi ville göra detta eftersom Vinna, som är dotter och bonusdotter till våra nära vänner Ida och Tobias, drabbades av typ 1-diabetes för ungefär ett år sedan. När vi fick veta att hon hade insjuknat kändes det självklart att göra detta till förmån för Barndiabetesfonden. Det är så otroligt viktigt att forskningen kan fortsätta så att det kan komma bättre hjälpmedel, och att man kan hitta lösningar på viktiga frågor som kan göra livet ännu lättare för de som lever med typ 1-diabetes, säger Kristina.

För att kunna genomföra festivalen på ett coronasäkert sätt arrangerades den i familjens rymliga trädgård och allmänning för att ge plats åt de drygt 300 besökarna. Där kunde de välja att swisha in gåvor direkt till typ 1-diabetesforskningen, köpa mat och dryck, tävla i ett lotteri eller köpa diabetesarmband där intäkterna skänktes till Barndiabetesfonden. Under kvällen tog Thomas, tillsammans med andra frivilliga, ansvar för att besökarna hade det bra, att ljud- och ljusanläggningarna för alla band fungerade och att festivalen kunde genomföras på ett säkert sätt. Inför evenemanget var förhoppningen att samla in 30 000 kronor till forskningen kring typ 1-diabetes, men när festivalen avslutades hade man samlat in hela 50 000 kronor.

Kristina, hennes dotter Linn och Tobias ansvarade för matförsäljningen under festivalen. Foto: Privat.

– Det här året höjde vi priset på maten och såg till att skapa ett program för dagen så att vi skulle få in mer pengar. Att det skulle bli så här mycket pengar hade vi inte kunnat ana ens i vår vildaste fantasi. Jag är så otroligt glad över att vi lyckades samla in så här mycket till ett så gott ändamål, säger Kristina.

När Ida Granberg och Tobias Isaksson fick veta att insamlingen gjordes för att stötta Vinna och alla andra barn med typ 1-diabetes, valde de att hjälpa till under festivalen. Ida stod för försäljningen av diabetesarmband, delade ut broschyrer och Lill-Sticke till barn som var på plats, men hon passade även på att prata om typ 1-diabetes. Tobias tog hand om matförsäljningen tillsammans med Kristina och hennes dotter Linn.

– Vi har suttit många kvällar och gjort armband för att kunna sälja under festivalen. Jag, Tobias och Vinna har suttit i många timmar och gjort mellan 145 och 150 armband. Nu efter festivalen har jag 15-20 kvar och folk hör fortfarande av sig och vill köpa dem. En grej som jag lade som fokus på var att sprida information för att hjälpa till att minska okunskapen om typ 1-diabetes i samhället. Det är så få som vet hur de ska agera om det händer något med en person som har typ 1-diabetes och det skrämmer mig. Jag tänker att om jag åtminstone har nått ut till en person som har lärt sig hur man ska hantera att någon får lågt blodsocker till exempel, då har jag nått ut till en mer i samhället, säger Ida.

För att stötta typ 1-diabetesforskningen kunde besökare köpa diabetesarmband. Foto: Privat.

– Jag, Kristina och Linn sålde 240 hamburgare, korv, kaffe och kakor under tolv timmar så där rasade det in pengar via matförsäljningen. Sedan var det flera som gav frivilliga donationer utan att köpa någonting. Via mitt bolag köpte vi in en hel låda med Lill-Sticke som vi delade ut till barn som var på festivalen. Flera vuxna ville även betala för dem för att stötta Barndiabetesfondens arbete. Av 50 gosedjur så har vi bara ett kvar, säger Tobias.

Arrangörerna är nöjda med årets festival, och Kristina berättar att de känner en stor tacksamhet för de ideella krafterna som hjälpt till under insamlingen.

– Jag känner mig så otroligt tacksam för alla musiker som ställt upp; Sara Williams, Trashcan Dan, Smalltown Band, Fredrik S, The Hymans, Willys Washroom och Moondigger, för Ida och Tobias och för alla andra personer som hjälpt till, litet som stort. Personer som ställt upp med att bära bänkar, kasta skräp, panta burkar, bygga och demontera scengolv, lånat ut utrymme i sina frysar för hamburgare, varit hundvakt och att vi fått låna plats för att flytta vår grill och båt från trädgården. Jag känner mig även otroligt glad och stolt över att vi faktiskt gjorde det här. Vi gjorde en sådan insats för ett fantastiskt ändamål, säger hon.

Kommer ni göra fler saker till förmån för Barndiabetesfonden i framtiden?

– Ja, vi tänker faktiskt det. Det känns fantastiskt härligt att göra en sådan här grej för ett fint ändamål och samtidigt är det fantastiskt roligt att hålla i den här typen av evenemang. Det vill vi göra mycket mer av.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}