MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Barndiabetesfonden 30-årsjubilerade med internationellt symposium

Senast uppdaterad: 2019-11-01

Den 17-18 oktober firade Barndiabetesfonden 30 år med ett vetenskapligt symposium i Linköping, samtidigt som den nya kampanjen #BlåKnuten lanserades till förmån för forskningen!

Barndiabetesfondens beskyddare HKH Kronprinsessan Victoria närvarade och togs emot av 9-åriga Wilma Albertsson från Malung, en av initiativtagarna till Barndiabetesgalan i Malung som hålls till förmån för Barndiabetesfonden.


Wilma Albertsson ger blommor och dalahäst till HKH Kronprinsessan Victoria

Wilma Albertsson överlämnade blommor och en av de specialtillverkade Barndiabeteshästarna från Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs, i sällskap av Johnny Ludvigsson och hans hustru, Ulla. Foto: Anna Järpe/Barndiabetesfonden


Kronprinsessan bar en blå knut om handleden även hon, och höll också ett engagerat öppningsanförande(Läs hela talet här) för jubileet och genomförde sedan den formella prisutdelningen till årets Johnny Ludvigsson-pristagare Per-Ola Carlsson och Araz Rawshani – se pressrelease här. Inledningen avslutades sedan med ett framförande av diabetesforskaren, professorn och tillika violinisten Matthias von Herrath från Seattle, som spelade ackompanjerad av Anders Essen Möller, Stockholm.


HKH Victoria tillsammans med Johnny Ludvigsson-pristagarna Per-Ola Carlsson och Araz Rawshani

Per-Ola Carlsson, Uppsala, och Araz Rawshani, Göteborg, fick ta emot sina priser ur Kronprinsessans hand. Foto: Anna Järpe/Barndiabetesfonden


Torsdagen fortsatte med den första delen av det vetenskapliga symposiet. Ledande forskare från Finland, USA och Sverige höll intressanta föreläsningar om olika faktorer som påverkar – eller tros påverka – utvecklingen av typ 1 diabetes, och presenterade såväl väl etablerade resonemang som nyare reflektioner och frågeställningar.

Efter kaffepaus med mingel och utställare i foajén hölls sedan två mycket välbesökta populärvetenskapliga föreläsningar för allmänheten om att leva med typ 1 diabetes. Barndiabetesfondens ambassadör och grundaren av insamlingsinitiativet Together Against Diabetes 1, Elin Cederbrant, höll ett personligt och mycket starkt föredrag om hur livet kan förändras drastiskt för en tio-åring och för all framtid, men också vilken styrka som kan hämtas ur kampen, och hur den kan vändas till ett engagemang som verkligen kan göra skillnad!


Elin Cederbrant föreläser för fullsatt sal

Elin Cederbrant höll ett gripande anförande inför fullsatt sal. Foto: Anna Järpe/Barndiabetesfonden


Därefter följde Barndiabetesfondens ordförande och grundare, senior professor Johnny Ludvigsson, upp med en läkares perspektiv, där han underströk den enorma vikten av att förstå både allvaret i situationen och forskningens oerhörda brist på resurser.

Torsdagen avslutades med symposiemiddag och varmt uppskattade framträdanden av Bishara, Lill Lindfors och Hanna von Spreti , ProMusica , Ryttargårdkyrkans Brassband och inte minst 52 12-åringar från Folkungaskolans musiklasser i en bejublad konsert som givetvis hölls till förmån för Barndiabetesfonden och forskningen!


Bild från konserten med några av artisterna

Kvällen bjöd på många bejublade framträdanden och hög stämning! Foto: Mattias Ludvigsson, Bromma


Under fredagen fortsatte så det vetenskapliga symposiet fram till lunch, denna gång med fokus på bevarande eller förbättring av kvarvarande betacells-funktion. Sex forskare från fyra olika länder föreläste om möjliga behandlingsvägar, och symposiet avslutades med en engagerande paneldiskussion på temat ”Hur vinner vi kampen?”.

"Ett mycket givande symposium," sa Johnny Ludvigsson efteråt. "Vi fick en aktiv diskussion och paneldebatt, som naturligtvis är en väldigt viktig del av forskningsprocessen!"

Barndiabetesfonden tackar HKH Kronprinsessan Victoria, föreläsare, deltagare och sponsorer, och hoppas förstås att nästa jubileum kan hållas på temat hur vi fortsätter att utveckla metoderna för att besegra typ 1 diabetes!

×
  • {{ node.Name }}