MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Ny unik insulinpenna för diabetiker


Nyhet: Svt - Frida Björk, 19 mars 2019 

En ”smart” insulinpenna som nu testats i Sverige kan ge diabetiker en enklare och bättre behandling, menare forskare vid Sahlgrenska akademin. Pennan läser av patientens värden och gör det möjligt att kommunicera i realtid med läkaren på distans. Philip Holmberg från Kullavik är en av de första i världen som testat pennan.

För fem år sen fick Philip Holmberg reda på att han hade diabetes. Livet förändrades drastiskt för då 15-årige Philip. Sedan dess tar han insulin minst åtta gånger per dag. 

Men med den nya insulinpennan har livet blivit lite enklare.

– Tidigare så tittade vi bara på blodsockerkurvan och såg hur den gick. Då fick man spekulera i hur mycket insulin man hade tagit. Nu har jag båda kurvorna bredvid varandra så jag ser när jag tog insulin och hur mycket, förklarar Philip Holmberg.


Samlar mycket information

Insulinpennan ingår i en studie på 80 barn och ungdomar med typ 1-diabetes från Sahlgrenska akademin, som letts från Hallands sjukhus. Pennan har ett direktminne och samlar in mycket information. Med ett knapptryck får du fram informationen.

Den totala tiden som patienten ligger bra till i sina värden förbättrades i hela gruppen som använde den nya insulinpennan.

– Dessa värden kan diabetesläkaren läsa av i realtid, kommentera via ett videosamtal och därefter justera behandlingen och ge träffsäkra råd. Detta är första gången någonsin man kunnat följa doser givna med insulinpenna och kommer sannolikt att i framtiden helt förändra arbetet på många diabetesmottagningar, konstaterar Peter Adolfsson som är forskare och överläkare vid barn- och ungdomsmottagningarna vid Hallands sjukhus.

×
  • {{ node.Name }}