{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Möt vår diabetessköterska Eva

Senast uppdaterad: 2021-02-25

Eva Isacson har arbetat nära barn med typ 1-diabetes i över 30 år. Nu är hon Barndiabetesfondens diabetessköterska i vår nylanserade tjänst ”Råd- och stödlinje med diabetessköterska”.

När Barndiabetesfonden lanserade sin nya rådgivningstjänst ”Råd- och stödlinje med diabetessköterska” för medlemmar i Barndiabetesfondens Riksförening i mitten av februari, blev det en erfaren diabetessköterska som tog sig an uppdraget. Valet föll på den nyblivna pensionären Eva Isacson som på onsdagskvällar svarar på frågor kopplat till egenvården av typ 1-diabetes.

– När Johnny Ludvigsson frågade mig om jag var intresserad så visste jag direkt att det här är något jag vill göra. Jag har jobbat med detta i så många år och typ 1-diabetes hos barn och ungdomar kan vara tufft att leva med. Då känns det bra att kunna fortsätta försöka göra nytta för de barn, ungdomar och familjer som lever med typ 1-diabetes, säger hon om den nya rådgivningstjänsten.

Eva har långvarig erfarenhet av att arbeta med diabetessjuka barn. 1979 började hon arbeta som sjuksköterska, 1988 började hon arbeta på barn- och ungdomskliniken i Linköping och 1999 tog hon steget till att bli diabetessköterska på heltid.

– Jag har egentligen arbetat med barn med diabetes hela tiden men kan man säga att jag har jobbat med det på heltid i 20 år. Under den här tiden har jag bland annat arbetat med nydebuterade barn och barn som haft typ 1-diabetes en kortare eller längre tid, med mottagningsverksamhet och via telefonrådgivning. Jag har även arbetat med att sprida information till skolor, anhöriga och andra som finns runt barnen, säger hon.

Vad hoppas du att vår nya råd- och stödlinje ska kunna bidra med?

– Jag hoppas att den här tjänsten ska vara ett bra komplement för de som inte har möjligheten att ringa sina mottagningar på kvällstid. Det kanske finns människor som vill ha lite mer tid att prata eftersom mottagningsbesök ofta är tidsbegränsade. Det kanske finns någon förälder eller tonåring som vill ringa anonymt. Det är helt okej att ringa anonymt, säger hon.

Vilka frågor kan man ställa till dig?

– Frågorna kan handla om allt möjligt som berör egenvården av typ 1-diabetes. Där ingår ju till exempel insulinbehandling, fysisk aktivitet, kost, skola eller tips för småbarn som ska på kalas. Man kan ringa in med praktiska problem i vardagen och hur man ska tänka. Inga frågor är för små eller för dumma, alla frågor och funderingar är bra. Det viktiga att komma ihåg är att vid akuta situationer ska man inte sitta i telefonkö till mig, utan då måste man kontakta sitt sjukhus eller klinik, säger hon.

Eva Isacson

Familj: Mannen Måns, två söner, en dotter och fyra barnbarn.
Bor: Kolbyttemon utanför Linköping.
Tidigare yrke: Diabetessköterska på H.K.H Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping mellan 1999 och 2020.
Gör idag: Pensionär sedan slutet av förra året. Ansvarig diabetessköterska på Barndiabetesfondens nya ”Råd- och stödlinje med diabetessköterska”.

Vill du också få möjligheten att ringa till vår "Råd- och stödlinje med diabetessköterska"? Bli medlem genom att fylla i formuläret så får du automatiskt tillgång till vår nya rådgivningstjänst.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}