{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Generalsekreteraren har ordet

Åsa Soelberg är generalsekreterare för Barndiabetesfonden sedan februari 2019. Åsa har en lång erfarenhet från arbete inom och med ideella organisationer.

Tacksamhet – att se livet som en gåva

Kriget i Ukraina, rekordmånga dödsskjutningar i Sverige och en stundande lågkonjunktur. Jag vill verkligen uttrycka en enorm tacksamhet för alla som fortsätter bidra till Barndiabetesfondens arbete i dessa dystra tider.

Åsa Soelberg är generalsekreterare för Barndiabetesfonden sedan februari 2019.

Lördagen den 1 oktober anordnade Wilmas Vänner Barndiabetesgalan i Linköping där vi fick motta en check på hela 350 000 kronor. Det innebär att dessa otroliga eldsjälar nu samlat in över 1,4 miljoner kronor till Barndiabetesfondens arbete mot typ 1-diabetes. De är fantastiska. Åtta veckor senare slog de till med ytterligare en gala i Malung, vilka eldsjälar!

””Jag vill tacka alla er som fortsätter stötta den livsviktiga forskningen, fortsätter vara medlemmar hos oss och hjälper vårt månadsgivande att växa, trots kärvare ekonomiska tider.”

I oktober var jag på plats i Gustav Vasa Kyrka där Barndia­betesfondens Lokalförening Stockholm anordnade välgörenhetskonserten ”Evert Taube – till kärleken och naturen”. Den fullsatta tillställningen gav 172 000 kronor till forskningen. Dessa är bara några av många otroliga initiativ som görs till förmån för kampen mot typ 1-diabetes. Jag vill tacka alla er som fortsätter stötta den livsviktiga forskningen, fortsätter vara medlemmar hos oss och hjälper vårt månadsgivande att växa, trots kärvare ekonomiska tider. Ert stöd betyder allt och gör att vår vision om en framtid utan typ 1-diabetes är möjlig. Som Johnny Ludvigsson, Barndiabetesfondens grundare, säger i den här intervjun:

”Jag tror att vi kommer kunna börja bota fall av typ 1-diabetes redan inom tio år. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att vi kommer att kunna bota alla direkt, men jag tror att vi gradvis kommer kunna bota allt fler och fler före 2040.”

När jag hör forskare uttrycka sin övertygelse om att typ 1-diabetes, den olösta knuten, kommer att kunna lösas i närtid, så känns vårt uppdrag att öka kunskapen om sjukdomen och stödet till forskningen extremt angeläget. Därför känns det extra passande att vi under den internationella diabetesmånaden november återigen drev vår Blå Knuten-kampanj. Vårt fina team har arbetat hårt med att intervjua familjer som berättar om livet med typ 1-diabetes, för att belysa att det fortfarande är en livshotande och obotlig sjukdom som måste botas. Detta lade också grunden till vårt nya, engagerande annonsmaterial som vi tagit fram för att de som inte själva lever med typ 1-diabetes ska förstå allvaret och ge en gåva till forskningen.

Den 13 november sändes tv-galan ˮBeat Diabetes – Kampen för livetˮ, där svenska, danska och norska kändisar tävlade mot varandra för att samla in pengar till diabetesforskning. Barndiabetesfonden stod återigen som huvudsaklig svensk förmånstagare till tv-galan där tittare erbjöds en unik inblick i livet med typ 1- och typ 2-diabetes. Tack till Olof Wretling och Lotta Schelin som tävlade för Sverige, till programledarna, till Beat Diabetes Foundation och självklart ett stort tack till alla er som tittade och bidrog under programmet.

Nu blickar vi framåt och hoppas att vi kan avsluta årets insamling på allra bästa sätt. För dig som ser fram emot julen vill jag tipsa om att du kan köpa fantastiskt fina julklappar i vår webbshop. Där hittar du bland annat Blå Knuten-armbandet, ljusstaken Knut och många fler klappar som bidrar till kampen mot typ 1-diabetes.

Jag hoppas att du får en underbar jul och ett gott nytt år!

Det här är en artikel från Sticket 2022 nr 4.

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}