{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Ny utbildning för en trygg skola

Senast uppdaterad: 2023-06-20

Den ideella föreningen T.A.D.1 (Together Against Diabetes 1) lanserar en utbildning i typ 1-diabetes. Arvsfondsprojektet T1D-säker skola är en nationell utbildning för personal som arbetar inom förskola, grundskola, fritidsverksamhet och gymnasieskola.

Målet med utbildningen är att all skolpersonal ska få tillräckligt med kunskap om typ 1–diabetes så att både de som arbetar i skolan, elever med T1D och deras föräldrar kan känna sig trygga när barnen och ungdomarna är i skolan.

– Vi minns själva situationer där det inte blivit helt bra i skolan och känslan av osäkerhet kring om omgivningen förstår eller vet vad de ska göra om något händer, en oro som tar fokus från skolarbetet och allt det som är roligt i skolan, berättar Emma Bygdén som tillsammans med Elin Cederbrant arbetar med T.A.D.1:s olika projekt.

– Och så ska det ju inte få vara, fyller Elin på. Vi kände så starkt att vi en gång för alla ville öka tryggheten och möjligheten till lika förutsättningar för de barn och ungdomar som har drabbats och de som kommer att drabbas av T1D, och skickade hösten 2021 in en ansökan till Arvsfonden om just ett sådant projekt.

T1D-säker skola är en gratis digital interaktiv utbildning som är uppdelad i tre steg som bygger på varandra för att varje person i förskolan/skolan ska få tillräckligt med kunskap för sin situation.

Steg 1 är för alla som arbetar inom förskola, grundskola, fritidsverksamhet och gymnasieskola, så att de ska lära sig grunderna om typ 1-diabetes. Att kunna upptäcka symtom, veta hur man ska agera i en nödsituation, samt lära ut rätt kunskap till eleverna.

Steg 2 är för den som arbetar med ett drabbat barn i sin grupp eller klass. Här lär man sig mer om behandlingen, hur T1D påverkar under skoldagen, tips och trix för klassrummet, och hur man kan vara ett stöd i att förklara och svara på frågor från klasskompisar och övrig personal.

Steg 3 är för den som har huvudansvar och här lär man sig om ansvarsfördelning, samarbete mellan elev, vårdnadshavare och skola, och får en djupare förståelse för elevens situation, kolhydraträkning och insulindosering.

Innehållet är framtaget av Emma och Elin, som själva lever med typ 1-diabetes, i samarbete med andra drabbade, deras närstående, skolpersonal och vårdpersonal. Utbildningen är faktagranskad av Karolinska Universitetssjukhuset, med doktorand och specialistdietist Elisabeth Jelleryd i spetsen.

– Vi hade en dag i augusti förra året med ett stort och härligt gäng barn och undgomar med T1D, deras syskon, kompisar och föräldrar där vi fotade och filmade mängder av fint material till utbildningen. Vi tänkte att istället för att vi ska beskriva hur ett lågt blodsocker känns så låter vi barn och ungdomar berätta om hur det känns för dem. Vi skapade också en film med svar på frågan ”vad önskar du mest att andra förstod om T1D” för att belysa allt det där som görs och känns på insidan men som inte syns, berättar Elin.

Skolpersonalen genomför utbildningen på sin egen dator/surfplatta/mobil och steg 1 tar max en halvtimme att genomföra. Efter ett avslutat och godkänt sluttest tilldelas man ett personligt diplom.

– Det känns så himla roligt att vi nu kan lansera en nationell utbildning som gör det enkelt för förskolor och skolor att utbilda personalen i typ 1-diabetes, säger Elin och Emma. Vi är väldigt glada och stolta över att få vara med och bidra till det!

Läs mer på:
t1dsaker.se


Om T.A.D.1 och T1D-säker skola

Utbildningen T1D-säker skola och idrottsförening är ett arvsfondsfinansierat projekt för att ge alla barn och ungdomar trygghet i skolan och på sina fritidsaktiviteter. Under 2023 riktar vi oss mot förskola och skola för att under 2024 även lansera utbildningen för alla landets idrottsföreningar.

Together Against diabetes 1 är en ideell förening som sedan 2016 arbetar med stöd till personer som lever med eller nära någon med typ 1 diabetes. Sedan starten har föreningen drivit flera olika projekt, bland annat har T.A.D.1 delat ut över 2500 specialdesignade T1D-ryggsäckar gratis till nydebuterade barn och ligger bakom den uppskattade T1D-appen.

Elin Cederbrant och Emma Bygdén som arbetar med föreningens olika projekt lever själva med typ 1 diabetes sedan många år tillbaka.

 

Det här är en artikel från Sticket 2023 nr 2.

 

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}