{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Motion och fysisk aktivitet

Senast uppdaterad: 2021-02-16

För att kroppen ska må bra är det även viktigt att röra på sig. Det är viktigt för alla människor. Aktivitet är bra för oss både fysiskt (för kroppen) och psykiskt (för hjärnan). Det finns alltså många anledningar att röra på sig.

Så här påverkas du av motion och rörelse:

 Stärker din kropp. Fysisk aktivitet främjar hjärt- och lungkapacitet, muskelstyrka, skelettstyrka, smidighet, snabbhet, rörlighet, reaktionsförmåga och koordination, vilka alla bidrar till kroppens välbefinnande.

 Förbättrar koncentration och inlärningsförmåga. Ungas läsförståelse och uppmärksamhet kan öka av bara några minuters fysisk aktivitet innan en lektion.

 Får dig att må bättre. När vi rör på oss frigörs så kallade signalsubstanser, till exempel dopamin, serotonin och endorfiner. Signalsubstanserna påverkar oss på olika sätt och hjälper oss att må bra. Dopamin och serotonin motverkar till exempel depression och smärta, medan endorfiner hjälper dig att känna dig gladare.

 Förebygger sjukdomar. Fysisk aktivitet kan minska risken för en rad olika sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och typ 2-diabetes.

 Förbättrar självkänslan. Fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt på självkänslan och självuppfattningen, vilket i sin tur får oss att må bättre.

 Ökar stresståligheten. Fysisk aktivitet i alla former ökar även stresståligheten, vilket gör att kroppen inte reagerar lika mycket på stressande situationer och miljöer.

 Det är roligt! Se till att hitta den rörelseform som passar dig bäst. Löpning, promenader, cykling, dans – gör det du tycker är kul och tänk på att all rörelse räknas.

Källa: 
  Himla gott, himla bra

×
  • {{ node.Name }}