Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Typ 1 diabetes är Sveriges absolut vanligaste livshotande sjukdom hos barn

Varje dag drabbas i snitt mer än två barn i Sverige - över 900 barn om året, och minst lika många vuxna - av typ 1 diabetes. Det är en livshotande, obotlig sjukdom, och i dagsläget får den som drabbas leva med sjukdomen resten av livet. Det finns många sätt att hjälpa dem som lever med typ 1 diabetes, men det enda som radikalt förändrar deras liv till det bättre, och på sikt kan komma att lösa gåtan, är forskning.

Typ 1 diabetes karaktäriseras av att de celler som bildar insulin (de s.k. betacellerna i de Langerhanska öarna spridda i bukspottkörteln) dör. Detta beror på en s.k. autoimmun reaktion där det egna immunförsvaret dödar de insulinproducerande cellerna. När majoriteten av de insulinproducerande cellerna har dött så räcker inte insulinproduktionen.

Inom något eller några år efter diagnosen, ju yngre desto kortare tid, har de flesta betacellerna dött och då skulle kroppen dö om inte insulin tillförs utifrån. Orsaken till detta inbördeskrig är en gåta, men typ 1 diabetes hos barn och ungdomar blir allt vanligare, och näst Finland är sjukdomen vanligare i Sverige än i något annat land i världen.

Läs mer

×
  • {{ node.Name }}