{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Var med och synliggör typ 1-diabetes!

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Med initiativet ”en olöst knut – tolkad av…” vill Barndiabetesfonden med hjälp av kreatörer, konstnärer och designers synliggöra att typ 1-diabetes fortfarande är en obotlig sjukdom, en olöst knut. Med initiativet hoppas vi kunna belysa sjukdomen från nya vinklar, skapa frågor och reflektion hos allmänheten.

Typ 1-diabetes är fortfarande en obotlig sjukdom som drabbar många, särskilt i Sverige. Sverige är efter Finland mest drabbat i världen av typ 1-diabetes. Den stora utmaningen är att kunskapen om sjukdomens allvar och omfattning är låg, och många blandar ihop typ 1- med typ 2-diabetes. Stödet till forskningen står inte i paritet till typ 1-diabetes omfattning och allvar. Det vill vi förändra! 

Barndiabetesfonden uppmuntrar nu dig som är designer, konstnär, keramiker, illustratör, kreatör att vara med och synliggöra att typ 1-diabetes fortfarande är en obotlig sjukdom, en olöst knut. Vi hoppas att initiativet ska bidra till en ökad kunskap om sjukdomen och ett ökat stöd till forskningen.  

Om symbolen Blå Knuten

Blå knuten är Barndiabetesfondens symbol för typ 1-diabetes. När typ 1-diabetes slår till, slås en knut på livet. En knut, ett konstant hinder som står i vägen för ett vanligt liv. Knuten kan se ut på många olika sätt, detsamma gäller typ 1-diabetes. Alla med typ 1-diabetes bär på sin egen knut, hela livet.

Innebörden av Blå Knuten

 Knuten är invecklad men långt ifrån omöjlig att lösa.

 En knut, en klump i magen. Ett konstant hinder som står i vägen för ett vanligt liv.

 Knuten kan sammanföra, förena lösa ändar och binda starka band. Det är en symbol för en enad front, en gemenskap. Blå Knuten har en egen form och en egen blå färg. En fördel då blått är förknippat med diabetes internationellt. Den bär också på många beskrivande egenskaper.

 Komplexitet: Knuten visar att problemet består av många lösa tampar som samverkar och måste redas ut. Sjukdomen är mångfasetterad och svårlöst.

 Knuten är en påminnelse om att problemet fortfarande inte är löst.

 Bindning: Knuten låser fast och fjättrar människor, men kan samtidigt börja lösas upp.

 Känslighet: Knuten är gjord av någon form av textil. Den kan alltså brista. Som vi människor. Material: knuten är skör och kan slitas sönder

Varför är det viktigt att synliggöra typ 1-diabetes

 Varje år drabbas nästan 1000 barn i Sverige av typ 1-diabetes (T1D). Det är Sveriges vanligaste, livshotande och obotliga sjukdom bland barn och sammanlagt lever 60 000 personer personer i Sverige med typ 1-diabetes.

 Nu ber vi dig synliggöra alla som kämpar genom att synliggöra vår symbol – en Blå Knut. En svårlöst knut är just vad sjukdomen är, utan botemedel eller tillräcklig forskning för att förstå hur den uppstår. T1D slår blint (oberoende av kost eller livsstil), och forskarna behöver hjälp.

 Livet med sjukdomen innebär blodsockerkontroll och insulinbehandling dygnet runt och nattvak där hela familjen drabbas. Trots modern teknik och behandling leder T1D ofta till svåra följdsjukdomar och ett förkortat liv.

 Nu vill vi hjälpa forskarna lösa den Blå Knuten en gång för alla – för ingenting är omöjligt om vi engagerar oss tillsammans. Genom att synliggöra den olösta Blå Knuten synliggör du om typ 1 diabetes och vårt arbete.

Var med och synliggör typ 1-diabetes

Nu söker vi dig som är kreatör, konstnär, illustratör, skulptör, designer till initiativet ”en olöst knut – tolkad av…”. Var med och synliggör typ 1-diabets och skapa hopp för alla som lever med sjukdomen. Alla som vill vara med är välkomna, stora som små. 

Anmälan

 Skicka ett mail till sandra.pihlstrom@barndiabetesfonden.se med uppgifter om dig och vad du vill göra.

 Dela ditt verk med oss när det är klart.

 Synliggör/marknadsför ditt initiativ med #blåknuten i dina sociala kanaler.

Försäljning till förmån för Barndiabetesfonden

Sälj ditt verk i egna kanaler, på auktionsverk eller på tradera.se där man numera kan välja att skänka intäkterna till Barndiabetesfonden. 

Medverkande konstnärer

 Anna Wadle |  Anni Thörn  Karin Mannerstål | Sonja Boström |  Susanne Engman 


Olöst knut tolkad av Anna Wadle 

Min ljusstake Knut passade perfekt som en symbol till gåtan med Typ 1 diabetes och genom att sätta ett ljus i knuten så blev budskapet hoppfullt.

Det känns jättefint att jag tillsammans med min konst kan bidra till forskning och att jag får vara en del av resan att besegra Typ 1 Diabetes.

Ljusstaken Knut är tillverkad för hand i stengodslera av keramikern och formgivaren Anna Wadle. Då knuten är handgjord får varje exemplar sitt eget unika uttryck.

För varje såld Knut går 150 kr till Barndiabetesfonden.

Beställ ljusstaken Knut

Anna Wadle jobbar som keramiker/formgivare. Hon skapar främst skulpturala bruksföremål och tycker om att arbeta med färg och form. Hennes inspiration kommer från havet och naturen vilket syns tydligt i formspråket. Alla produkter tillverkas för hand i keramikstudion på Södermalm i Stockholm.

Se fler konstnärer   Anni Thörn  Karin Mannerstål | Sonja Boström |  Susanne Engman |  Tillbaka till toppen


Olöst knut tolkad av Anni Thörn - Tillsammans 

Anni Thörn

Material: Akryl
Storlek: 80x100 cm
Målad på Leonardo Da Vinci duk

Omgiven av snö, norrsken, midnattssol, berg och vildmark genomsyrar hon sin konst med en känsla av sin lugna och aktiva livsstil. Detta gör att hon poetiskt kan skildra naturens oändliga skönhet. Betraktaren kan genom hennes konst ansluta sig till dess majestät.

Anni Thorn (1970) visas på gallerier och utställningar runt om Europa och USA senast på Louvren, Paris. Designer till sitt yrke och hennes älskvärda känsla för formen och färgen är synlig i hennes ofta skiktade arbeten i mixed media och akryl. Anni representeras av Svenska Konstgalleriet på flertalet utställningar.

Annis tolkning av den blå knuten gestaltar hur trassligt livet kan bli för alla familjemedlemmar när någon drabbas. Familjeknuten svetsas samman där engagemang krävs i hoppet om frihet.    

Efter att få levt i en vardag med en nära familjemedlem som fick typ 1-diabetes vid 11 års ålder fick hon uppleva hela familjens förvirring, förtvivlan och livs långt engagemang för att få en vardag att gå ihop. 

Att med detta initiativ få möjligheten att vara delaktig i att sprida kunskap och engagemang kring typ 1-diabetes genom min konst är en ära för mig. 

 www.annithorn.com 

Se fler konstnärer  Anna Wadle |  Karin Mannerstål | Sonja Boström |  Susanne Engman |  Tillbaka till toppen


Olöst knut tolkad av Karin Mannerstål

Karin har ett särskilt engagemang för typ1-diabets då hennes son Alan insjuknade vid 13 års ålder. Karins bidrag till att synliggöra typ 1-diabtes ”trassel” påminner om den tuffa livet som alla familjer som lever med typ 1-diabetes har.

Behandlingen är komplicerad och utan manual. Allt i livet påverkar hur blodsockret svänger och sjukdomen slår en knut på livet på många områden. Men hoppet är att det finns en början på tampen. Det är bara mer forskning som behövs för att hitta ett botemedel.

 
Karin Mannerstål

Karin Mannerstål, är en färgstark mångsysslande formgivare som har arbetat i många olika material och media. Efter studier vid Beckmans School of Design har hon främst arbetat med produktdesign. Karin Mannerstål hyser en extra stor kärlek till mönster, vilka utstrålar energi, liksom hennes egen personlighet. Karin är även känd från tv programmet Äntligen hemma.

 

Se fler konstnärer  Anna Wadle |  Anni Thörn  Sonja Boström |  Susanne Engman |  Tillbaka till toppen


Olöst knut tolkad av Sonja Boström

"Mina tankar när jag ställdes inför denna utmaning var bland annat:
Rörigt, trassel, frustration
Något man ändå kan samlas kring
Inte helt kaos ändå
Problemet blir till slut en del av vardagen, som luften vi andas
Blått, som er färg, och som himlen som alltid finns där
Hoppas det går få luft under vingarna och att den blå skärmen ska lyfta"

Sonja Boström

 

Tavlan: 30x40 cm

Teknik: Akvarell

 

 
Sonja Boström 

Sonja arbetar främst med akvarell som teknik. Har gått Konstskola vid Åredalens folkhögskola, Hålland.  Representerad hos Åre kommun.  Söker berättandet i bilden, och är fortfarande barnsligt fascinerad av pigmentets samspel med vatten och papper. 

"Den bästa bilden är den som både jag och övriga betraktare spinner vidare på". 

Kommande utställning på Härke konstcentrum, Östersund, december 2022. 

"Det är fint att få vara med och bidra till Barndiabetefondens arbete med min bild. Jag har nära vänner vars barn fått diabetes typ 1. Tillsammans hoppas vi på framsteg i forskningen". 

Se fler konstnärer  Anna Wadle |  Anni Thörn  Karin Mannerstål |  Susanne Engman Tillbaka till toppen


Olöst knut tolkad av Susanne Engman

Låt oss tillsammans lösa knuten! Att få slippa tänka på blodsockret och hur det påverkar vardagen 24/7, året om, livet ut. En dröm som går att uppfylla med ännu mera pengar till forskningen. Det är jag helt övertygad om ”Susanne Engman”

Mina illustrationer beskriver känslan av att leva med den blå knuten, som jag tycker är en så bra symbol för diabetes typ 1. Den ständiga berg- och dalbanan. Den begränsade friheten. Knuten som verkligen borde gå att lösa!

 
Susanne Engman

Susanne Engman: illustratör och grafisk formgivarei en grafisk, lekfull och modern stil inom illustrationer, förpackning, ikoner och mönster.

Susannes design känns bland annat igen från ICA, Frödinge, IKEA, Åre Chokladfabrik, Svenska Kyrkan m.fl.

Se fler konstnärer  Anna Wadle |  Anni Thörn  Karin Mannerstål | Sonja Boström |  Tillbaka till toppen


×
  • {{ node.Name }}