{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Kost vid typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2020-11-25

Att äta bra är lika viktigt för alla och den mat som är bra för en person som har typ 1-diabetes, är precis samma mat som är bra för alla. Det är den mat som Livsmedelsverket rekommenderar där tallriksmodellen är bästa utgångspunkten. Det är alltså inte någon specialkost som rekommenderas.

Vanliga myter om mat

# 1 Man kan få typ 1-diabetes för att man har ätit för mycket socker! Nix! Typ 1-diabetes är en insulinbristsjukdom och forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor och livsstil och uppkomsten av sjukdomen. Ingen vet varför en person får typ 1-diabetes och varje dag drabbas nästan tre barn i Sverige.

# 2 En person med typ 1-diabetes behöver äta specialkost! No way! Däremot ska man äta regelbundet, nyttigt och fiberrikt. Samma mat som Livsmedelsverket rekommenderar för alla.

# 3 En person med typ 1-diabetes får inte äta socker! Joho! Socker är en av de kolhydrater som vi får i oss via maten. Det är viktigt för alla att äta rätt sorts kolhydrater och minimera ätandet av sötsaker och söt dryck. Kolhydrater ger bra energi, så välj gärna mat med fibrer och fullkorn!

# 4 Det är väl bara att ta en spruta! Nä-ä! Det är inte bara att ta en spruta. Typ 1-diabetes är en svår sjukdom man måste leva med varje dag, dygnet runt och kräver komplicerad vård. Läs mer om kost vid typ 1-diabetes här.

×
  • {{ node.Name }}