Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Hur vanligt är typ 1 diabetes hos barn?

I Sverige har 7– 8 000 barn och ungdomar typ 1 diabetes, med pågående behandling. Skulle man just idag undersöka hur många barn som har svår astma med pågående tung behandling skulle man förmodligen inte finna tiondelen så många, därför att flertalet barn med astma dels bara är sjuka periodvis, dels har en framgångsrik behandling.

Antalet barn och ungdomar som just nu har pågående behandling för någon form av cancer, tumör eller leukemi är långt under 1 000, beroende på att 75–80% av alla dessa barn glädjande nog botas efter 1–3 års behandling, medan ju inga barn med typ 1 diabetes botas. Dessutom insjuknar det tre gånger fler barn i typ 1 diabetes (över 900 per år) än i alla former av cancer tillsammans. Typ 1 diabetes hos barn blir allt vanligare.

Varje år insjuknar minst lika många vuxna som barn i typ 1 diabetes och det finns idag ca 45 000 vuxna som lever med typ 1 diabetes.

Viktigt att människor i barnets omgivning förstår och ger stöd!

Man kan förstå att ett barn själv knappast kan sköta en så komplicerad och allvarlig behandling. Inte bara föräldrar och syskon behöver kunskap och stor kompetens, utan även andra i omgivningen, ex. personal i förskola/skolan/fritis, måste ha stor kunskap och ge stöd. De behöver kunna ingripa om barnet blir påverkat av ex hypoglykemi (för lågt blodsocker) , men  det är också  begripligt  att ett barn inte klarar att ex. undvika sötsaker om personer i omgivningen äter sötsaker fritt, och barn kan inte förväntas ta flera dagliga insulininjektioner och följa sitt blodsocker om inte människor i omgivningen ger stöd.

 

Sidansvarig

Johnny Ludvigsson
Senior professor och överläkare
Ordförande i stiftelsen Barndiabetesfonden

×
  • {{ node.Name }}