Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Vanliga frågor om Barndiabetesfonden


Vad är Barndiabetesfonden?

Barndiabetesfonden är en stiftelse som stödjer forskning kring diabetes hos barn och ungdom. Det är en av de största bidragsgivarna i Sverige för forskning kring typ 1-diabetes, då det i den absoluta majoriteten av fallen är det som drabbar barn och ungdomar.

Organisationen omfattar också en Riksförening och Lokalföreningar fördelade över hela Sverige, som bedriver insamlingsarbete och föreningsverksamhet till stöd för Barndiabetesfonden och forskningen.


Hjälper ni inte vuxna med typ 1-diabetes?

Barndiabetesfondens enda ändamål är att finansiera forskning, och den forskning som Barndiabetesfonden stödjer kan naturligtvis vara till nytta för vuxna lika väl som barn.

När Barndiabetesfonden bildades ville grundarna vara säkra på att de pengar som samlades in inte skulle ätas upp av projekt inom det betydligt större och mer etablerade forskningsområdet kring typ 2-diabetes, som också har kallats åldersdiabetes. Därför togs namnet Barndiabetesfonden, och därför fastslogs det i stadgarna att ändamålet skulle vara just forskning kring diabetes hos barn och ungdom, då det nästan alltid handlar on typ 1-diabetes när barn insjuknar.

I praktiken innebär detta att den forskning Barndiabetesfonden främst stödjer rör typ 1-diabetes. Det är Barndiabetesfondens huvudsakliga fokus, och framsteg inom den forskningen gagnar naturligtvis alla som lider av sjukdomen, oavsett ålder.


Vad är Barndiabetesfondens Riksförening?

Barndiabetesfondens Riksförening är där man kan bli medlem, och är samarbetsorgan för Barndiabetesfondens Lokalföreningar runtom i landet. Det är Barndiabetesfondens Riksförening som administrerar medlemskap och butiksförsäljning, och tillsammans med Lokalföreningarna sprider de kunskap och samlar in pengar till forskningen, bland annat genom att delta i olika arrangemang. Lokalföreningarna anordnar också aktiviteter för barnen och träffar för föräldrarna i den egna regionen.


Hur blir jag medlem i en Lokalförening?

När du blir medlem i Barndiabetesfondens Riksförening blir du också medlem i närmsta Lokalförening om sådan finns. Medlemsadministrationen sker centralt, så om du vill höra till en särskild Lokalförening någon annanstans än i regionen där du bor hör du bara av dig till kansliet så ordnar vi det. Det samma gäller om du helt vill avstå från att tillhöra en Lokalförening.


Har ni 90-konto?

Ja, Barndiabetesfonden har Bankgiro 900-0597 och Plusgiro 90 00 59-7.


Jag har fått en faktura med er logga men med ett annat Plusgironummer – 34 55 54-0 – vad är det?

När du ansöker om medlemskap eller handlar i Butiken faktureras du av Barndiabetesfondens Riksförening som har Pg 34 55 54-0.


Är ni förmånstagare till Postkodlotteriet?

Nej, tyvärr inte. Vi ansöker årligen om att bli förmånstagare eftersom typ 1-diabetes är den vanligaste livshotande, obotliga och kroniska sjukdomen bland barn i Sverige. Dessvärre har vi ännu inte blivit antagna som förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet.


Jag får saker skickade till mig av Diabetes Wellness, är det från er?

Nej, Barndiabetesfonden och Diabetes Wellness är två helt skilda organisationer. Barndiabetesfonden skickar aldrig ut produkter för att få in gåvor.


Vad har ni för organisationsnummer?

Stiftelsen Barndiabetesfonden har 82 20 01-9072
Barndiabetesfondens Riksförening har 82 20 02-7851


Hur får jag kontakt med er?

Du hittar våra kontaktuppgifter under Kontakta oss här på hemsidan.

×
  • {{ node.Name }}