{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Unga får hjälp mot psykisk ohälsa

Senast uppdaterad: 2022-12-12

Barndiabetesfonden inrättar stöd för unga med typ 1-diabetes och psykisk ohälsa. Tanken är att unga personer med typ 1-diabetes ska kunna få kontakt med lite äldre faddrar som själva har haft liknande erfarenheter.

Via en app ska barn och ungdomar som har typ 1-diabetes kunna få kontakt med lite äldre faddrar, mellan 25 och 30 år, som själva har typ-1 diabetes. Foto: iStock.

Ungdomsåren kan vara omvälvande för personer med typ 1-diabetes.

– När man är ung vill man gärna vara som sina kompisar, och inte vara sin sjukdom, säger Barndiabetsfondens projektledare Hans Jönsson.

Det är inte ovanligt att barn och ungdomar får förhöjt långtidsblodsocker, HbA1c, vilket kan vara nog så problematiskt på kort sikt, men även bidra till allvarliga diabeteskomplikationer senare i livet.

Via en app och hemsida ska barn och ungdomar mellan 12 och 25 år som har typ 1-diabetes kunna få kontakt med lite äldre faddrar, mellan 25 och 30 år, som själva har typ 1-diabetes och har gått igenom liknande erfarenheter.

– I appen ska man matchas mot en eller flera faddrar som man kan diskutera med. Typ 1-diabetes är en sjukdom som tar oerhört mycket tid och det är ett känt faktum att det är lättare att förstå innebörden om man själv lever med sjukdomen sedan en tid.

I appen ska man även skapa samtalsrum där olika ämnen diskuteras, med cirka 20 deltagare, tillsammans med en fadder eller moderator.

– Det kan handla om ämnen som alkohol, för de äldre i målgruppen, eller träning, sex och samlevnad, till exempel. Vi har redan involverat professionen som har kunskap och erfarenhet av både typ 1-diabetes och psykisk ohälsa.

Till nästa sommar, år 2023, beräknas app och utbildade faddrar finnas på plats för att ta emot unga med typ 1-diabetes. Postkodstiftelsen har givit ett bidrag till Barndiabetesfonden för att göra verklighet av idéen.

– Vi kan naturligtvis inte helt förhindra att barn och ungdomar drabbas av psykisk ohälsa, men vi vill försöka bidra med en lösning som preventivt förhindrar i alla fall en del av detta, genom att erbjuda dem kontakt med någon som själv varit i samma situation, säger Hans Jönsson.

Bruno Lundgren

Det här är en artikel från Sticket 2022 nr 3.

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}