{{ node.Name }} {{ node.Name }}

”Typ 1-diabetes är verkligen en sjukdom som slår undan benen”

Senast uppdaterad: 2022-07-05

Genom padel- och golfturneringar har Sara Skärström och hennes mamma Maggan Jonsson Rilde samlat in över 30 000 kronor till typ 1-diabetesforskningen. För Barndiabetesfonden berättar de om sitt engagemang och viljan att öka kunskapen om typ 1-diabetes.

Sara Skärström och Maggan Jonsson Rilde bor båda i Strömstad. I januari 2018 fick deras familj ett dramatiskt besked när Saras dotter Lowa insjuknade i typ 1-diabetes.

Lowa Skärström insjuknade i typ 1-diabetes som tolvåring. Foto: Privat.

– Lowa var bara tolv år när hon insjuknade i typ 1-diabetes. Hon höll på att stryka med när hon låg i ambulansen eftersom hon blev så sjuk. Den rädslan tog längre tid för mig att komma över än det faktum att hon drabbades av typ 1-diabetes. Det har varit fyra tuffa år och även om oron alltid finns där känns det som att det är först nu som vi börjat landa i allt. Typ 1-diabetes är verkligen en sjukdom som slår undan benen, säger Sara, och Maggan lägger till:

– När hon insjuknade visste vi ingenting om typ 1-diabetes. Nu har jag lärt mig mer men det är klart att jag fortfarande blir orolig ibland. Det är mitt barnbarn så jag är ju jätterädd om henne.

Efter Lowas insjuknande har familjens engagemang för sjukdomen vuxit. Den 28 november anordnade Sara och hennes man Michael padelturneringen T1D Padel Open för att sprida kunskap om typ 1-diabetes och samla in pengar till Barndiabetesfonden. När turneringen avslutades hade över 20 000 kronor samlats in.

– Det var fantastiskt roligt att vi kunde samla in så mycket till forskningen och att vi kunde sprida information om typ 1-diabetes från Barndiabetesfonden. Vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss, men när vi tittade i betalningarna var det någon som hade swishat 500 kronor för en kopp kaffe bara för att bidra. Vissa swishade in deltagaravgiften även fast de inte kunde delta. Sedan var Strömstad Padel fantastiska och bjöd på hela hallhyran vilket gjorde att vi kunde samla in så här mycket. Vi blev så rörda över människors engagemang, säger Sara.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Utöver Saras egen familj deltog drygt 40 personer vid turneringen. En av dem som närvarade var en tolvårig pojke som nyligen insjuknat i typ 1-diabetes, något som skapade starka känslor hos arrangörerna.

Strömstad HK samlade in pengar. På bilden syns spelarna Gustav, Elton, Oscar, Charlie och ledarna Magnus och Patrik. Foto: Michael Skärström.

– Det blev så rörande att han också var på plats. Jag är engagerad inom handbollsföreningen i Strömstad och den här tolvåringen är en av våra medlemmar. Han insjuknade samma vecka som vi höll turneringen och det var första tillfället som han fick lämna sjukhuset efter sin diagnos. I samband med detta hade hans lag gjort en insamling till Barndiabetesfonden som den här pojken lämnade över till oss. Det blev så känslosamt när vi tänkte på Lowa och det faktum att flera familjer i Sverige får det här beskedet varje dag, säger Sara.

I samband med padelturneringen inspirerades även Maggan till att anordna ett evenemang till förmån för Barndiabetesfonden. I slutet av maj 2022 arrangerade hon golftävlingen T1D Golfen i samarbete med Strömstad Golfklubb.

– Efter padeln blev jag också sugen på att göra något och eftersom jag arbetar extra på golfklubben lyfte jag idéen om att anordna en golftävling för forskningen. Det blev fantastiskt lyckat och vi kunde samla in nästan 11 000 kronor vilket verkligen var över förväntan. Strömstad Golfklubb donerade hela anmälningsavgiften till typ 1-diabetesforskningen och flera företag i Strömstad gick in som sponsorer så att vi kunde hålla en liten prisutdelning också, säger Maggan.

Hur många deltog i golftävlingen?

– Det var 26 tvåmannalag som deltog och precis som under padeln valde många att betala mer än anmälningsavgiften vilket var helt fantastiskt. Jag tog tillfället i akt att sprida information om typ 1-diabetes och Sara åkte runt och testade människors blodsocker, säger Maggan.

Att Saras och Maggans turneringar kommer bli återkommande insamlingsinitiativ råder det inga tvivel om. Padelturneringen utökas till en tvådagarsaktivitet under helgen den 12-13 november och Maggan har redan börjat planera för nästa års golftävling.

Lowa deltog i T1D Padel Open. Foto: Michael Skärström.

– Det är så viktigt att framstegen i forskningen kommer. Man måste förstå att typ 1-diabetes är en obotlig sjukdom. Idag har vi hjälpmedel men inget botemedel och därför måste vi öka stödet för att kunna bota sjukdomen och inte endast lindra den för dem som drabbas, säger Maggan.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att använda den här typen av sammanhang för att få ut mer information om typ 1-diabetes. När Barndiabetesfonden släppte Rapporten om Typ 1-diabetes skrev jag ut den och lade den i lärarrummet på skolan där jag arbetar. Jag lägger alla mina Sticket-tidningar där också för att fler ska lära sig om sjukdomen, säger Sara.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Vad vill ni säga till andra som funderar på att göra något för forskningen?

– Det är det lilla som räknas. Det spelar ingen roll om man vill sälja muffins eller anordna ett stort evenemang och donera pengarna till Barndiabetesfonden. Så länge man vill göra något för att bidra så är det precis lika fantastiskt, avslutar Sara.

Namn: Sara Skärström
Bor: Strömstad.
Yrke: Lärare.
Familj: Mamman Maggan, mannen Michael och barnen Mandus, William och Lowa.
Intressen: Föreningsliv, ungdomsidrott och arbete i växthuset.

Vinnarna av golftävlingen Mats Malm och Gun-Britt Persson tillsammans med Maggan. Foto: Strömstad Golfklubb.

Namn: Maggan Jonsson Rilde.
Bor: Strömstad.
Yrke: Pensionär men arbetar extra på golfbanan.
Familj: Dottern Sara, barnbarnen Mandus, William och Lowa samt hunden Brorsan.
Intressen: Golf, barnbarnen och hunden.

Är du nyfiken på att veta mer om T1D Padel open? Tryck här för att följa evenemanget på Instagram.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}