MÅNADSGIVARE ENGÅNGSGÅVA
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Sommar! Blodsockret går upp – eller ner?

Senast uppdaterad: 2023-06-14

Varmare väder påverkar kroppen och hur vi mår och känner oss. Många behöver justera sina insulindoser under den varma delen av året och det kan bero på flera olika faktorer.

De flesta upplever att de behöver mindre insulin på sommaren och har lättare att bli låga när det är varmt. Det beror på att värmen kan få kroppens blodkärl att expandera vilket gör att insulinet tas upp och verkar snabbare. Det här är samma effekt som man kan få av en varm dusch eller av att bada i en varm badtunna. 

När du tränar i värmen kan effekten öka ytterligare, så det är alltid bra att ha en flaska söt saft till hands för att undvika lågt blodsocker. 

En del upplever också, eller istället, att blodsockret lättare blir envist högt och svårt att få ner när det är varmt. Det beror för det mesta på att det är svårare att få i sig tillräckligt med vätska och att man blir uttorkad. Det som händer då är att blodsockret blir mer koncentrerat i blodet på grund av ett minskat blodflöde genom njurarna. Detta gör det mycket svårare för njurarna att få bort överskott av glukos från urinen. Därför är det viktigt att dricka ofta och att framförallt dricka vatten. Andra drycker som till exempel innehåller koffein eller alkohol kan istället göra dig mer uttorkad.

Det kan vara svårare än vanligt att känna av att blodsockret är lågt i värmen eftersom man kan känna sig väldigt påverkad av värmen överlag.

Symtomen på värmeslag och lågt blodsocker kan också kännas väldigt lika! Därför är det viktigt att hålla koll på blodsockret även om du tror att du bara känner av värmen.

 

Symtom för båda scenarierna kan vara:

 Svettning

 Skakighet

 Yrsel

 Letargi

 Suddig syn

 Huvudvärk

 Irritation

 Förvirring

 

 

 

 

Artikeln är hämtad från T1D-appen, en app för alla som lever med och runt typ 1-diabetes som gör vardagen enklare och tryggare. I appen finns fler sommartips.

 

×
  • {{ node.Name }}