{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Så kan du stötta Barndiabetesfonden med ditt fondsparande

Senast uppdaterad: 2021-01-22

Idag kan du spara långsiktigt och hållbart samtidigt som du hjälper den livsviktiga forskningen framåt. Genom att investera i Swedbank Humanfond kan du spara pengar, samtidigt som du stöttar Barndiabetesfonden och kampen mot typ 1-diabetes.

Swedbank Humanfond är en ideell aktiefond där kunder stöttar välgörande ändamål genom att skänka två procent av sitt sparande till en förvald organisation. I dag finns det 73 valbara organisationer och en av dessa är Barndiabetesfonden, som under 2023 fick ta emot 212 005 kronor från Humanfonds utdelning.
– I vanliga fall innebär ett sparande i fonder att man betalar en fondavgift, men Swedbank Humanfond förvaltas ideellt och spararna donerar istället två procent av sitt sparande uteslutande till välgörande ändamål. Det finns ett antal olika organisationer som är förmånstagare och där är Barndiabetesfonden en av dessa, säger Catrin Jansson, förvaltare på Swedbank Humanfond.

Hur går det till när man börjar spara hos Swedbank Humanfond?

Catrin Jansson är förvaltare på Swedbank Humanfond.

– Fonden finns i Swedbank Roburs fondutbud. Där klickar du på ”spara nu” och loggar in med ditt Bank-ID. När du har börjat spara i fonden får du ett brev som uppmanar dig att välja vilken organisation du vill skänka till. Om du inte väljer organisation så fördelas pengarna mellan alla organisationer som är anslutna till fonden. Samma sak gäller om ditt fondsparande inte ligger hos Swedbank eller en sparbank som samverkar med Swedbank. Fonden finns även hos fristående aktörer som till exempel Avanza och Nordnet men om du sparar där fördelas pengarna mellan alla organisationer i fonden, säger hon.

Hållbart givande

Fonden har ett högt hållbarhetsfokus och investerar i bolag som har ett bra och relevant hållbarhetsarbete, som aktivt arbetar med miljö, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor.

– Det är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar långsiktigt, mänskligt och kvalitativt. Jag lägger mycket tid i mitt analysarbete på att fundera över hur företag kan bidra till ett mer hållbart samhälle, antingen via sina produkter och tjänster eller via sin egen verksamhet. Det är också ett sätt att fundera på affärsmodellens långsiktiga konkurrenskraft. Min roll är att välja vilka aktier spararnas pengar placeras i, men internt på Robur finns även ett stöttande team av specialister inom hållbarhet och ägarstyrning.

2023 skänkte Swedbank Humanfonds sparare 50 miljoner kronor till välgörande ändamål. Sedan fonden startades 1992 har man bidragit med över en miljard kronor till välgörande ändamål över hela världen. Nu hoppas Catrin att fler ska välja att både spara pengar och stötta välgörenhetsorganisationer.

Klicka på bilden för att förstora den.

– Genom att spara sina pengar i den här fonden kan man både få sina pengar att växa samtidigt som ens pengar kan bidra till att göra skillnad i ett område som man brinner för. Pengarna går till allt från akut hjälp vid katastrofer till långsiktig bekämpning av sjukdomar, forskning, utveckling och insatser för en bättre miljö. I den här fonden kan man kombinera hjärna och hjärta att låta pengarna växa samtidigt som man gör något gott med dem, säger hon.

Klicka här för att läsa mer om Humanfonden.

Missa inte vad som händer i typ 1-diabetsvärlden

Börja prenumerera på våra nyhetsbrev. Genom att ta del av våra nyhetsbrev får du nyheter om aktuell typ 1-diabetesforskning, tips och tricks, evenemang och annat som berör dig som lever med typ 1-diabetes.

* fält som måste fyllas i

Du kan när du vill avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. För mer information om vår integritetspolicy klicka här

Vi använder Mailchimp för att skicka våra nyhetsbrev, genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev väljer du att godkänna att Mailchimp får hantera dina uppgifter. Läs mer om Mailchimp's integritetspolicy här.

×
  • {{ node.Name }}