{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Resetips för typ ettor

Senast uppdaterad: 2020-02-04

Att ut och resa för att upptäcka nya platser och kulturer är något som många värdesätterhögt i livet. Och den drivkraften försvinner inte när personen drabbas av typ 1 diabetes. Vad som däremot förändras är förutsättningarna, och mängden förberedelser som krävs.

När jag reser är jag fullpackad. Alltid. De som inte vet om att jag har typ 1 diabetes kanskes krattar i smyg åt mig när jag packar en dubbelt så stor resväska som resterande resenärer, vem vet. Men att ge sig iväg till okänd mark kan innebära en fara som person med typ 1 ifall man inte kommer väl förberedd. Här följer några tips för att känna sig redo när du kliver utgenom dörren och ska iväg på äventyr.

Börja i tid!

Att börja packa kvällen innan avresa är sällan taktiskt. Om du då skulle upptäcka att du har slut på något så är det försent att beställa nytt. Så börja gärna någon vecka innan och kolla då främst om du har alla diabeteshjälpmedel hemma. Behöver du nytt recept på något? Åka till apoteket? Ta din tid att fixa med allt för att slippa stressen.

Beställ ett intyg

Att resa med typ 1 diabetes och alla dess gadgets (insulinpumpar och pennor, nålar,teststickor, insulin etc etc) innebär ofta lite sneda blickar i säkerhetskontrollerna. För att interiskera att någon i securitypersonalen plockar ifrån dig något du behöver - se till att ha ett läkarskrivet intyg på att det är av medicinska skäl du har med dig det. Då brukar det gå helt utan problem! Se gärna till att intyget är skrivet både på svenska och engelska.

Gör lite research på förhand

Kolla upp vad som väntar dig på destinationsorten. Vart finns närmaste apotek? Hur fungerar sjukvården? Vilket nummer ska du ringa ifall ni hamnar i en akutsituation? Om du/ni reser med ett charterbolag går det ofta bra att ställa alla research-frågor till dem, men det viktigaste är att du tänker till själv vad som är viktigt att veta på förhand.

Packa dubbelt - och sprid ut det

Tänk på risken som finns att en väska kommer bort, eller att ett handbagage blir stulet. Sedärför till att inte ha packat allt i samma väska. Och packa mycket - minst dubbla uppsättningar! Låna lite utrymme i dina medresenärers väskor också, så är du på säkra sidan.

Packa aldrig insulin i incheckat bagage!

Förutom risken att incheckat bagage kan komma bort under flygresor, så finns det ytterligareen anledning till varför du inte ska packa insulin där. Det blir nämligen väldigt kallt i förvaringsutrymmet i flygplanet - ofta minusgrader! I de temperaturerna kommer ditt insulinatt frysa och därefter ha tappat sin verkan. Lägg det därför alltid i handbagaget - det intyg du har med dig gör att insulinet är säkert där!

Tänk på olika just-in-case-fall

Tänk om pumpens batteri tar slut på planet? Lägg i ett extra, nytt batteri i handbagaget.Tänk om du blir låg i securitykön? Se till att ha lättillgängligt druvsocker. Tänk ominsulinpennan blir för varm på stranden? Packa ned ett kylfodral som du kan ha den i. Tänk igenom din resa och några möjliga just-in-case-fall, så blir du inte lika stressad om något händer när du väl är iväg.

Glöm inte bort att njuta!

Visst, att resa med typ 1 diabetes är inte alltid helt lätt. Men låt det inte ta udden av din semester. Njut, sola, bada och umgås med vänner och familj. Om du blir låg är det den perfekta möjligheten att äta lite extra mycket glass!

×
  • {{ node.Name }}