{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Karin Mannerstål designar årets Blå Knuten-pin

Senast uppdaterad: 2023-09-15

Under november månad är det världsdiabetesmånaden och då kraftsamlar vi tillsammans mot typ 1-diabetes. I Sverige lever nästan 60 000 personer, både vuxna och barn, med den obotliga sjukdomen typ 1-diabetes. Det är en livshotande sjukdom som kräver otaliga insulininjektioner och blodsockerkontroller, dygnet runt, livet ut. Ingen vet varför och ingen botas. Det är fortfarande en olöst knut. Därför är den blå knuten Barndiabetesfondens symbol i kampen att besegra typ 1-diabetes.

Designern och formgivaren Karin Mannerstål, även känd från tv-programmet ”Äntligen hemma” på Tv4, ligger bakom designen av Barndiabetesfondens officiella Blå Knuten-pin.  

 

Karin har själv erfarenhet av att leva nära typ 1-diabetes, då hennes son Alan drabbades av sjukdomen som 13-åring.

-Det kom väl som en chock får man lov att säga. Jag hade aldrig hört talas om sjukdomen och det fanns inte i släkten, berättar Karin. 

Idag är Karins son vuxen, men hon tycker fortfarande att det kan vara svårt att hantera oron. 

- Det är en sjukdom som man får lära sig att leva med dygnet runt året om. Jag trodde att det skulle bli lättare att hantera med åren, men blir blodsockret för farligt lågt spelar det ingen roll om man är 13 eller 26 år. Det är som det är, och man får göra det bästa av situationen - stötta, hjälpa och rycka ut när det behövs, berättar Karin. 

Karin hoppas att med sitt engagemang för Barndiabetesfonden kunna bidra till mer forskning mot typ 1-diabetes.

- Om jag kan bidra med något på ett litet hörn så känns det otroligt meningsfullt. Det är en väldigt opraktisk svårmanövrerad sjukdom som jag önskar att alla skulle få slippa, säger Karin

×
  • {{ node.Name }}