{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Kan jag fortsätta spela fotboll?

Senast uppdaterad: 2024-04-16

Första frågan fotbollsspelaren Jesper Karlström ställde när han som 16-åring fick veta att han hade diabetes var: ”Kan jag fortsätta spela fotboll?”. Idag är han 27 år, fotbollsproffs och spelar i svenska landslaget. Herbert och Ludde intervjuar.

 

Herbert Laulajainen, 8 år.

Spelar i:  Bele Barkarby

Herbert fick typ 1-diabetes för sju år sedan när han var 1 år.

Använder Omnipod och Dexcom. 

 

Ludwig Ssempasa, 10 år.

Spelar i:  AIK p12 vit. 

Ludwig fick typ 1-diabetes för två år sedan när han var 8 år.

Använder Medtronic 780 och Guardian.

Blev du rädd när du fick reda på att du fått typ 1-diabetes?

– Min första fråga när jag fick typ 1-diabetes var om jag kunde fortsätta spela fotboll. Min läkare svarade att ”ja, det är bara bra om du tränar!” De kanske inte trodde att jag kunde bli så bra som jag blev. När de sa att jag kunde fortsätta spela fotboll blev jag glad, det var det viktigaste för mig.

Vad har varit svårast med att spela fotboll och ha typ 1?

– Det är mycket att ha koll på när man har typ 1-diabetes. Det handlar inte bara om att äta rätt, det är samtidigt svårt att dosera rätt mängd insulin. Annars är det är lätt att få kramp i musklerna. Att lära sig att äta rätt och att ha bra kontroll innan matcherna har varit viktigt. När jag spelar match är jag aldrig orolig att jag ska bli låg. Jag blir i stället nästan alltid hög på grund av allt adrenalin. Sjukdomen är inte alltid lätt att hantera men man får göra sitt bästa och vara positiv.

 

Har du telefonen med dig på planen? Eller hur kollar du ditt blodsocker?

– Jag har inte med mig telefonen och jag brukar även ta av mig sensorn när jag spelar match. Jag kollar mitt blodsocker i halvlek om jag behöver ta insulin eller ta sportdryck. Man lär sig när man spelat många matcher hur blodsockret brukar fungera med tiden. Till vardags kollar jag ofta mina värden i mobilen, min sensor kan även vibrera om jag är låg eller hög vilket är bra.

 

Vad är din favoritsnacks eller favoritsocker när du blir låg?

– Min favorit är äppeljuice. Ibland på träning kör jag med glukosgel.

 

Foto: Privat

Vad är ditt bästa tips om man vill bli fotbollsproffs?

– Att träna mycket. Att spela för att det är kul. Spontanfotboll med kompisarna hemma på gräsmattan eller på skolgården är bästa sättet att bli bra på fotboll.

Hur känns det att få spela i landslaget? 

– Det känns galet stort och mäktigt! Det har alltid känts långt från verkligheten. Det var roligt att debuten blev lyckad. Det känns även jättefint att kunna visa barn med typ 1-diabetes att det går att förverkliga sina drömmar, trots sjukdomen.

Har du en diabeteskompis?

– Min läkare är faktiskt min diabeteskompis. Han har också typ 1-diabetes och är jättebra att prata diabetes med. Det är viktigt att ha någon som förstår, man har så mycket gemensamt när man har en diabeteskompis. Det är alltid roligt att snacka med andra som har typ 1-diabetes.

När kan man se dig spela i landslaget igen? 

– Nästa match är i september men det beror på om jag blir uttagen. Först behöver det gå bra för mig i klubbspelen för att jag ska bli uttagen.

Vad skulle vara det bästa med att bli botad från typ 1?

– Åh, jag skulle njuta av friheten. Friheten att slippa alla beslut och få äta som man vill. Man är ju så van vid det här, att det blir en del av en själv.

 


Det här är en artikel från Sticket 2022 nr 3.

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}