Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa möjliga upplevelsen. Fortsätter du innebär det att du accepterar att cookies används.
{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Han vill stötta typ 1-diabetesforskningen – skänker till Barndiabetesfonden under Blue Weekend

Jesper Andersson är, tillsammans med sin syster, franchisetagare till flera Team Sportia-butiker i Skåne och han är även grundare till butikskedjan Cykelgiganten. Istället för Black Friday väljer han i år att skänka en del av omsättningen till Barndiabetesfonden under initiativet Blue Weekend.

När Barndiabetesfonden når Jesper Andersson är han precis färdig med inspelningen av en rikstäckande radioreklam för att uppmärksamma Blue Weekend, som infaller mellan 27 och 29 november. Under den helgen kommer han som ägare till tre Team Sportia-butiker i Malmö, Lund och Löddeköpinge samt som ägare av tre Cykelgiganten-butiker, att skänka en del av omsättningen till Barndiabetesfonden.

– Vi kommer att skänka tio procent av hela vår bruttoförsäljning från butikerna i Malmö, Lund och Löddeköpinge och Cykelgigantens e-handel under Blue Weekend. Om någon köper en cykel för 30 000 kronor till exempel så går 3 000 kronor av pengarna oavkortat till Barndiabetesfonden. Hade det varit ett normalt år hade vi kunnat skänka mellan 150 000 till 200 000 kronor. Nu vet vi inte hur det kommer att gå men vi har jobbat hårt för att det här ska bli bra, säger han.

Inför Blue Weekend har Jesper och hans kollegor arbetat hårt för att marknadsföra initiativet. Den gula färgen på Cykelgigantens hemsida kommer att göras blå och personalen hos både Team Sportia samt Cykelgiganten kommer ha blå tröjor på sig. För att uppmärksamma sjukdomen kommer man även att sälja Barndiabetesfondens Blå Knuten-armband.

– Vi tänkte att om vi köper in Blå Knuten-armbandet kan vår personal ha på sig dem och marknadsföra det. Jag tror att många kommer att bli nyfikna och fråga om armbandet. Då kommer man även att prata om typ 1-diabetes. Folk ger ju inte julklappar till varandra på samma sätt som förr men många kör julklappsspel. Det här armbandet passar som julklapp till både killar och tjejer. Vi vill vara med och lösa upp den här knuten, säger han.

Det stora engagemanget för att sprida kunskap om sjukdomen och samla in pengar till typ 1-diabetesforskningen har funnits länge. Jespers farmor, pappa och bonusmamma gick alla bort i följdsjukdomar av sin typ 1-diabetes.

– När pappa gick bort var han bara 45 år och då tänkte jag att han var gammal för att han hade grått hår. Idag är jag 45 år och har själv börjat bli lite gråhårig men jag tänker ju att jag har halva mitt liv kvar. Att gå bort när man är 45 år är verkligen för ungt. Idag har man kommit längre i forskningen och det finns fler hjälpmedel för att leva med den här sjukdomen, men det är fortfarande en sjukdom som man inte kan bota och som ger många komplikationer. Jag vill hjälpa till att hitta ett botemedel för att barn som får typ 1-diabetes idag snabbt ska kunna bli friska, leva ett vanligt liv och inte dö en för tidig död, säger han.

Om årets kampanj blir lyckad är förhoppningen att kunna lansera initiativet i alla 65 Team Sportia-butiker i Sverige nästa år. Jesper hoppas att fler företag ska vilja engagera sig och hjälpa till att stötta den livsviktiga typ 1-diabetesforskningen.

– Jag hade önskat att alla stora organisationer skulle skänka till välgörenhet. Alla kanske inte kan skänka tio procent men om några av de riktigt stora företagen hade skänkt en eller en och en halv procent, så hade den här helgen verkligen bidragit till forskning och till utsatta målgrupper med olika sjukdomar. Om man handlar under den här helgen har man ju faktiskt bidragit med ett antal hundralappar eller tusenlappar till olika organisationer. Det är så vi får tänka nu när vi till exempel inte kan hålla diabetesgalan. Jag vill understryka att jag tror att den största möjligheten att göra skillnad är att man som insamlingsorganisation tillsammans med företag och privatpersoner går in och hjälps åt. Det är ju verkligen så att ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Jesper Andersson.

Vill du och ditt företag vara med och förändra?

Känner du som Jesper att du tillsammans med ditt företag vill vara med och hitta ett botemedel mot typ 1-diabetes?

Barndiabetesfonden är den största finansiären i Sverige när det kommer till typ 1-diabetesforskning och vi samarbetar med några av världens främsta forskare i området.

Hos oss kan du vara med och göra skillnad. Vi är en liten organisation med höga ambitioner och varje bidrag betyder mycket. Tillsammans är vi starka och med din hjälp kommer vi ännu närmre en lösning på den här knuten.

Fyll i din epost-adress i formuläret nedan så tar vi kontakt med dig för ett kortare presentationsmöte av Barndiabetesfonden.

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post till Pontus

Pontus arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Har du hittat språk- eller faktafel i texten? Mejla gärna oss på:
 korr@barndiabetesfonden.se  

×
  • {{ node.Name }}