{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Cykelgiganten stöttar typ 1-diabetesforskningen under Blue Weekend

Senast uppdaterad: 2020-11-16

Jesper Andersson är grundare av butikskedjan Cykelgiganten. Istället för Black Friday väljer han att skänka en del av omsättningen till Barndiabetesfonden under initiativet Blue Weekend.

Den 26 till 28 november arrangerar Cykelgiganten sin kampanj Blue Weekend till förmån för Barndiabetesfoden. Då kommer man att skänka en del av omsättningen till typ 1-diabetesforskningen.

– Black Friday har skapat en köphets och en kultur som inte är hållbar i längden. Istället vill vi bidra till något som vi tycker är viktigt. Därför arrangerar vi Blue Weekend till förmån för Barndiabetesfonden. Under helgen kommer vi skänka tio procent av hela vår bruttoförsäljning från butikerna i Kristianstad, Malmö, Lund, Löddeköpinge och Cykelgigantens e-handel. Om någon köper en cykel för 30 000 kronor till exempel så går 3 000 kronor av pengarna oavkortat till Barndiabetesfonden, säger Jesper Andersson, grundare av Cykelgiganten.

 Tryck här för att bidra med dina köp hos Cykelgiganten

Inför Blue Weekend har Jesper och hans kollegor arbetat hårt för att marknadsföra initiativet. Under veckan sänder Cykelgiganten radioreklam om kampanjen och företagets webbplats kommer att göras blå. För att uppmärksamma sjukdomen ytterligare kommer personalen bära blå tröjor och sälja Barndiabetesfondens Blå Knuten-armband.

– Vi tänkte att om vi köper in Blå Knuten-armbandet så kan vår personal ha på sig det och marknadsföra armbandet. Jag tror att många kommer att bli nyfikna och fråga om armbandet. Då kommer man även att prata om typ 1-diabetes. Folk ger ju inte julklappar till varandra på samma sätt som förr men många kör julklapsspel. Det här armbandet passar som julklapp till både killar och tjejer. Vi vill vara med och lösa upp den här knuten, säger han.

Det stora engagemanget för att sprida kunskap om sjukdomen och samla in pengar till typ 1-diabetesforskningen har funnits länge. Jespers farmor, pappa och bonusmamma gick alla bort i följdsjukdomar av sin typ 1-diabetes.

Jesper Andersson är grundare av Cykelgiganten.

– När pappa gick bort var han bara 45 år och då tänkte jag att han var gammal för att han hade grått hår. Idag är jag 46 år och har själv börjat bli lite gråhårig men jag tänker ju att jag har halva mitt liv kvar. Att gå bort när man är 45 år är verkligen för ungt. Idag har man kommit längre i forskningen och det finns fler hjälpmedel för att leva med den här sjukdomen, men det är fortfarande en sjukdom som man inte kan bota och som ger många komplikationer. Jag vill hjälpa till att hitta ett botemedel för att barn som får typ 1-diabetes idag snabbt ska kunna bli friska, leva ett vanligt liv och inte dö en för tidig död, säger han.

 Tryck här för att bidra med dina köp hos Cykelgiganten

Nu hoppas Jesper att fler företag ska vilja engagera sig och hjälpa till att stötta den livsviktiga typ 1-diabetesforskningen.

– Jag önskar att alla stora organisationer skulle skänka till välgörenhet. Alla kanske inte kan skänka tio procent men om några av de riktigt stora företagen hade skänkt en eller en och en halv procent, så hade den här helgen gjort ännu större skillnad. Det är ju verkligen så att ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Jesper Andersson.

Vill du och ditt företag vara med och förändra?

Känner du som Jesper att du tillsammans med ditt företag vill vara med och hitta ett botemedel mot typ 1-diabetes?

Barndiabetesfonden är den största finansiären i Sverige av typ 1-diabetesforskning och vi samarbetar med några av världens främsta forskare i området.

Hos oss kan du vara med och göra skillnad. Vi är en liten organisation med stora ambitioner och varje bidrag betyder mycket. Tillsammans är vi starka och med din hjälp kommer vi ännu närmre en lösning på den här knuten.

Fyll i din epost-adress i formuläret nedan så tar vi kontakt med dig för ett kortare presentationsmöte av Barndiabetesfonden.

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}