{{ node.Name }} {{ node.Name }}

ICA-handlaren Mats satsar för att lära fler om typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2020-11-08

ICA-handlaren Mats Larsson är det senaste tillskottet till styrelsen i Barndiabetesfondens Riksförening. Med hjälp av sin nya roll och sina kontakter inom handeln vill han få flera att lära sig om typ 1-diabetes.

Mats Larsson är en eldsjäl som har arbetat inom ICA-handeln i nästan 30 år. 2009 öppnade han ICA Maxi Lindhagen som numera har 155 medarbetare och omsätter närmare en halv miljard varje år. Sedan en dryg månad tillbaka sitter han även med som adjungerad i styrelsen för Barndiabetesfondens Riksförening. Beslutet att ansluta sig till Barndiabetesfonden var självklart för Mats som själv fick typ 1-diabetes 1992.

– Jag har varit ICA-handlare och hårt engagerad i yrkeslivet i många år. Jag är dryga 60 år och håller på med ett generationssyfte till min son. Nu kände jag att jag börjar få lite tid över. Jag vill engagera mig för en organisation som hjälper typ 1-diabetiker eftersom den frågan ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har ett stort engagemang för hur vi ska kunna hitta ett botemedel för typ 1-diabetes, säger han.

Under sin tid som engagerad i Barndiabetesfonden har han bland annat varit med och tagit fram Muffins-kampanjen och även börjat sälja boken Himla gott, himla bra i sin butik. Det stora engagemanget att lyfta typ 1-diabetes är något som har växt fram genom åren, berättar Mats.

– Det är några saker som Barndiabetesfonden pratar om som jag verkligen står bakom. Det ena handlar om kommunikation, att det är fler som ska veta om vad den här sjukdomen är och hur det drabbar enskilda och deras familjer. Den andra delen är att ingen botas vilket också är ett budskap som Barndiabetesfonden förmedlar. Jag ställer upp på det. Min känsla är att diabetiker har fått väldigt dåligt stöd genom åren, inte minst barnfamiljer. Jag vill ändra attityden i den här frågan och göra det lättare för de som drabbas av typ 1-diabetes. Jag vill få samhället att förstå att det här är en samhällsekonomiskt stor fråga både känslomässigt och ekonomiskt, säger han.

Skänker till Barndiabetesfonden den 14 november

Under diabetesmånaden kommer Mats att fortsätta att uppmärksamma typ 1-diabetes. På Världsdiabetesdagen den 14 november kommer fem procent av dagens omsättning gå till Barndiabetesfonden. Omsättningen på Världsdiabetesdagen brukar ligga på närmare två miljoner kronor, berättar han.

– När man själv-skannar under november har vi satt upp skyltar lite överallt i butiken. Om en kund handlar en yoghurt till exempel så finns det en liten skylt som säger ”Tänk på Barndiabetesfonden”. Där kan man skanna en kod och välja ett belopp på antingen 20, 50 eller 100 kronor som kunden kan välja att skänka till Barndiabetesfonden. I slutet av månaden läser vi av våra kassor och hur mycket pengar kunderna har skänkt, sen sätter vi in pengarna på Barndiabetesfondens konto, säger han.

Efter november kommer han fortsätta att blicka mot framtiden. När runda upp-kampanjen är över väntar ett nytt projekt som ska ge fler ICA-handlare möjligheten att uppmärksamma typ 1-diabetes.

– Det finns 1300 ICA-butiker i Sverige. De möter otroligt många kunder varje dag och det är en fantastisk plats både för att handla matvaror, men också för att sprida kunskap och samla in pengar till forskning. Vi är 86 ICA Maxi-butiker i Sverige och nu gör jag ett projekt där de andra butikerna kommer kunna ta del av hur man rundar upp för typ 1-diabetesforskningen. Sen kommer vi att skylta upp våra tomglasrum för att man med pantknappen ska kunna skänka pengar till Barndiabetesfonden. Det här projektet kommer alla ICA-handlare att få ta del om de vill bidra, säger Mats Larsson.

Var med och förändra

Känner du som Mats att du tillsammans med ditt företag vill vara med och hitta ett botemedel mot typ 1-diabetes?

Barndiabetsfonden är den största finansiären i Sverige när det kommer till typ 1-diabetesforskning och vi samarbetar med några av världens främsta forskare i området.

Hos oss kan du vara med och göra skillnad. Vi är en liten organisation med höga ambitioner och varje bidrag betyder mycket. Tillsammans är vi starka och med din hjälp kommer vi ännu närmre en lösning på den här knuten.

Fyll i din epost-adress i formuläret nedan så tar vi kontakt med dig för ett kortare presentationsmöte av Barndiabetesfonden.

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}