Hjälpen till Ukraina som nådde fram
Senast uppdaterad: 2022-12-22
Veronica Börjesson är en eldsjäl i ordets rätta bemärkelse. Hon har lagt ned mycket tid och arbete på att helt ideellt samla ihop och leverera hjälpmedel till personer med typ 1-diabetes i Ukraina. När Veronica Börjesson stötte på Facebook-gruppen ˮDiabeteshjälp Sverige–Ukrainaˮ, som ville göra en insamling av diabeteshjälpmedel, nappade hon omedelbart.
– Jag kände direkt att det här är häftigt. Det här vill jag vara med på.
Veronica Börjesson och Julia Kuklina. Foto: Privat.
Hon tog på sig att samla ihop produkter från västra Sverige, i ett område ungefär som en triangel via orterna Halmstad, Ulricehamn och Uddevalla. Dessutom blev hennes hem i Frillesås knutpunkten för allt material som samlades in i hela Sverige. Det tog henne några veckor av att fara runt och samla in, att gå på posten och hämta ut paket från frikostiga privatpersoner, skriva listor och packa om.
– Det gick egentligen ganska fort då i början av kriget att få folk att skänka.
Ett av problemen var att arrangera en större transport av insamlade produkter från Stockholm till Göteborg.
– Inte minst för att det skulle vara ideellt. Vi hade inget att betala med.
Ett annat problem var naturligtvis hur de skulle få produkterna till Ukraina. Många av frågorna löstes i kontakten med Rickard Nordqvist från Kungsbacka, som gjort egna insamlingar av olika förnödenheter till Ukraina, och som kunde hjälpa till med transport till ukrainska gränsen – och till och med en bit in i landet.
– Många fastnade ju vid gränsen. Men med Rickard Nordqvists tillförlitliga kontakter gick det bra.
Ytterligare en fråga var att hitta rätt mottagare för den speciella lasten av diabeteshjälpmedel.
– Jag hade hittat insamlingsorganisationer på plats i Ukraina, men alla var inte att lita på, märkte jag snart.
Transporten når in till Ukraina där Julias man Denis, till höger på bilden, finns till hands. Foto: Privat.
De problemen löstes när Veronica träffade Julia Kuklina. Julia är ukrainska som flytt kriget i Ukraina tillsammans med sin dotter som har typ 1-diabetes. Kvar i Ukraina fanns hennes man Denis. Det var han som kunde styra upp mottagandet i Leviv och se till att 14 stora flyttlådor med olika slags diabetesprodukter till slut kunde nå två olika diabetesorganisationer, en i Leviv och en i Dnipro. Organisationerna har i sin tur distribuerat ut produkterna till behövande i Ukraina.
– Det svåra var att få ihop en hel kedja av personer att lita på. Men det gick till slut. Det är fantastiskt att få bilder från Ukraina och se att produkterna kommer till användning, säger Veronica.
Veronica är också den som står bakom smycket Tilvas diabetesdroppe. För sex år sedan fick hon idéen att ta fram en produkt som kunde bidra till något bra. Hon kom att tänka på att hennes kusin har en dotter med typ 1-diabetes.
– Jag såg ju vilken kamp dom hade, med ständig ångest över att något skulle hända. Då tänkte jag att jag gör ett smycke som ger hela överskottet till Barndiabetesfonden.
Tilvas diabetesdroppar. Foto: Privat.
Diabetesdroppen finns i form av halsband, armband eller örhängen. Oavsett var smycket säljs – Barndiabetesfondens webshop, Tilvas hemsida eller via återförsäljare – går 100 kronor till Barndiabetesfonden.
– Diabetesdroppen har samlat in över 240 000 kronor hittills.
Nu funderar Veronica på om diabetesdroppen ska skapas i flera skepnader. Närmast på tur står kanske en slipsnål.
– Jag gör ingen vinst alls på det. Allt överskott går ju till Barndiabetesfonden, men jag tänker att det berikar livet att försöka hjälpa till. Jag tror på karma.
Bruno Lundgren
Det här är en artikel från Sticket 2022 nr 4.
Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.