{{ node.Name }} {{ node.Name }}

”Genom att jobba tillsammans kan vi bota typ 1-diabetes en vacker dag”

Senast uppdaterad: 2021-12-21

Sedan våren 2020 samarbetar Barndiabetesfonden och Beat Diabetes Foundation för att öka kunskapen om diabetes och samla in pengar till forskningen. Nu berättar generalsekreterarna om året som varit och blickar framåt mot 2022.

Stiftelsen Beat Diabetes grundades i mars 2020 med målet att öka kunskapen och medvetenheten om typ 1 och typ 2-diabetes. Sedan starten har man arbetat nära Barndiabetesfonden för att öka stödet till typ 1-diabetesforskningen.

Helena Kolvik är generalsekreterare för Beat Diabetes Foundation.

– För oss var det givet att sträcka ut en hand till Barndiabetesfonden och stötta deras fantastiska arbete för typ 1-diabetesforskningen. Vi är ju inte en primär insamlingsstiftelse utan vårt ändamål är att öka kunskapen om typ 1 och typ 2-diabetes, genom olika aktiviteter tillsammans med aktörer som delar vår mission. Ökar vi kunskapen och får fler att förstå allvaret med diabetes så kommer det i sin tur generera mer pengar till forskning. Om vi vill göra skillnad på riktigt behöver vi göra det tillsammans, säger Helena Kolvik, generalsekreterare för Beat Diabetes Foundation.

Åsa Soelberg är generalsekreterare för Barndiabetesfonden och hon menar att samarbetet är en viktig pusselbit i kampen mot typ 1-diabetes.

Åsa Soelberg bar en blå knut för att belysa typ 1-diabetes under diabetesmånaden. Foto: Privat.

– Jag håller med Helena helt och hållet. Vårt samarbete med Beat Diabetes Foundation är så otroligt viktigt. Vi behöver vara fler som pratar om typ 1-diabetes och det är bara genom att jobba tillsammans som vi kan bota typ 1-diabetes en vacker dag. Det är en svår balansgång att förklara för dem som inte är drabbade att det är en allvarlig sjukdom, samtidigt som vi vill ge hopp till dem som lever med typ 1-diabetes. Därför är det så viktigt att Beat är med oss och försöker balansera detta, säger hon.

Under året har Barndiabetesfonden och Beat Diabetes Foundation arbetat hårt för att sprida kunskap om både typ 1 och typ 2-diabetes genom en mängd olika aktiviteter. En av dessa var tv-produktionen ”Beat Diabetes – Kampen för livet” som ersatte den tidigare Diabetesgalan. Programmet sändes på Världsdiabetedagen den 14 november och där tävlade svenska, danska och norska kändisar mot varandra för att primärt öka kunskapen om diabetes. Barndiabetesfonden var den huvudsakliga svenska förmånstagaren till programmet som totalt samlade in tre miljoner kronor till diabetesforskning.

Beat Diabetes – Kampen för livet samlade in tre miljoner kronor till diabetesforskning. Foto: Nina Holtan.

– Det var ett fantastiskt bra program med fängslande beskrivningar av sjukdomarna samtidigt som det var berörande och hoppfullt. Jag tror att det kommer att bli ett jättebra år för vår insamling och det är delvis tack vare tv-programmet och vårt samarbete med bland annat Beat, säger Åsa.

– Vi är jättenöjda med produktionen och formatet. Det känns som att vi lyckades få fram allvaret med diabetes samtidigt som vi kunde belysa hoppet för människor som lever med eller nära sjukdomen. Vi är så glada över att Barndiabetesfonden kunde vara med som en av förmånstagarna och att vi kunde bidra till deras viktiga insamling för typ 1-diabetesforskningen, säger Helena.

Vad är målet med samarbetet?

– Vårt huvudsakliga fokus är att fortsätta genomföra aktiviteter som kan öka kunskap om diabetes, framför allt typ 1-diabetes i vårt samarbete med fonden. Min snart 14-åriga dotter insjuknade i typ 1-diabetes för fyra år sedan så det här självklart en hjärtefråga för mig. Min högsta önskan är att hon ska bli frisk och få leva precis som andra tonåringar. Jag kommer aldrig acceptera att min dotter fått en kronisk sjukdom. Mammalejonet i mig vill veta varför hon insjuknade och jag vill att hon och alla andra med typ 1-diabetes ska botas, säger Helena.

– Vi lider av att vi inte har kunnat bota en enda ännu. Det har skett enorma förbättringar inom området som rör att lindra typ 1-diabetes men vi har inte lyckats förebygga sjukdomen. Att nå ett botemedel är som att bygga en stor katedral. Alla byggstenar behövs men forskarna vet fortfarande inte hur man ska sätta ihop alla stenar för att bygga den. För att lyckas måste vi få fler att förstå sjukdomen och få fler att vara med oss i kampen mot typ 1-diabetes. Nästa år kommer vi att planera tillsammans för att hitta gemensamma aktiviteter som ökar kunskapen och insamlingen till forskning, säger Åsa.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}