{{ node.Name }} {{ node.Name }}

”Vad gör ni om jag svimmat?”

Senast uppdaterad: 2023-06-20

Nyfiken på ambulansen? Herbert, 8 år, ställer frågor till ambulanssjuksköterskan Ulrika Ahlqvist på Ambulansen SV i Alingsås.

Vad gör ni med mig om jag har svimmat?

– Ofta brukar personen som svimmat redan ha vaknat innan ambulansen kommer fram. Det bästa att göra, om någon svimmat och ligger på marken, är att hålla upp båda benen i luften. Då får hjärnan mer blod från benen och personen kommer må bättre ganska snabbt.

– Om du menar att du är låg i socker och ambulansen kommer, så tar vi blixtfort ett stick i fingret för att kolla om sockret är lågt. Är du slö men kan svälja så kan du få druvsocker, men är sockret så lågt att du är medvetslös så ger vi dig socker direkt i blodet. Sen får du åka med till sjukhuset.

Hur fort får ambulansen köra?

– Vi får, när det är fara för någons liv, köra snabbare än vanliga bilar och till exempel köra mot rött ljus. Då måste vi ha blåljus och tutor på. Samtidigt måste vi köra försiktigt och säkert så vi inte krockar med någon som inte ser eller hör oss.

Vart åker ni?

– Vi åker oftast till närmsta sjukhus. Men ibland kör vi till sjukhus längre bort. Det beror på vilket sätt patienten är sjuk. Barn åker ofta till ett barnsjukhus, om det finns i närheten.

Får mamma följa med?

– Din mamma eller pappa får alltid följa med och en av dom brukar alltid få sitta bredvid dig. Har du blivit sjuk i skolan får någon lärare du känner följa med tills mamma eller pappa kan komma. Det måste vara en vuxen person, så din kompis kan inte följa med.

Finns det några roliga knappar i ambulansen?

– Det finns massa roliga knappar. Den roligaste knappen är en tuta som låter som en stor lastbil. Alla hör den även den som sitter i en bil med hög musik.

När får man sätta på sirenerna?

– Vi använder sirenerna när vi har ett prio ett-larm, då man menar att det är fara för någons liv. Lågt blodsocker är ett prio ett-larm.

Är det vanligt att ni hämtar barn med typ 1-diabetes?

– Det är inte jättevanligt att barn med typ 1-diabetes åker ambulans på grund av sin diabetes. Men när barn med typ 1-diabetes åker ambulans beror det ofta på att de har fått feber eller kräkningar som stört balansen i kroppen. Mammor och pappor till barn med typ 1-diabetes har ju järnkoll på sina barns diabetes, men vid feber och kräkningar kan det bli väldigt svårt.

– Det är vanligare att barn med typ 1-diabetes åker för att dom brutit armen eller råkat ut för någon olycka.

Får alla barn som åker ambulans en nalle?

– Ja, alla barn som åker med oss får en nalle. Jag vet att nallen inger trygghet och att upplevelsen av att få en överraskning i en jobbig situation är positiv. Många gånger kan det även avdramatisera situationen som kan verka skrämmande. Ibland är ju inte mamma eller pappa på plats och barnet åker ensam med oss i ambulansen, då kan det vara skönt att få en gosig och söt nalle att hålla i och krama.

Varför är ambulanser gula?

Förr i tiden var ambulanser vita och röda men den gula och gröna färgen är en speciell färg som gör att den syns väldigt bra.


Har du åkt ambulans?
Vill du berätta din historia?
Maila till sticket@barndiabetesfonden.se


Det här är en artikel från Sticket 2023 nr 2.


Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}