{{ node.Name }} {{ node.Name }}

”Eftersom min man gör det mesta av hushållsarbetet"

Senast uppdaterad: 2023-01-23

Isabelle Steineck är läkare och forskare som tecknar om sina upplevelser av att leva med typ 1-diabetes på Instagramkontot @diabetes1cartoon.

På Instagramkontot @diabetes1cartoon kan man ta del av Isabelle Steinecks teckningar.

Hur hinner du både arbeta som läkare, teckna, forska och skriva?

Det frågar sig Isabelle Steineck själv i ett inlägg på Instagram – och besvarar frågan ungefär så här:

”Just nu arbetar jag inte 100 procent utan har en dag i veckan både till forskning och att skriva, vilket ger mer tid.

Kanske är min diabetes en annan förklaring till att det är lättare att få fler saker realiserat. På grund av min diabetes tränar jag nästan varje dag på nästan samma tid för att lättare dosera mitt insulin. Just nu äter jag regelbundet och sover minst åtta timmar utan avbrott på grund av algoritmen som stoppar insulinet när den förutspår ett lågt värde. Kanske är det rutinerna som ger mer tid? Eller så beror det på att min man gör det mesta av hushållsarbetet.”

Ja, hon skriver och tecknar fyndigt. Isabelle Steineck arbetar till vardags som läkare på Rikshospitalet i Köpenhamn – med hormonsjukdomar som exempelvis diabetes-, sköldkörtel- och hypofyssjukdomar. Just nu är hon ST-läkare och forskar bland annat om träning och typ 1-diabetes. Hon har även gjort en avhandling om tekniska hjälpmedel till personer med diabetes.

Isabelle Steineck bor i Malmö. På fritiden tecknar hon gärna tillsammans med barnen Filip, 4 år, och Gabriel, 13 år. Delar av dessa resultat kan man alltså se på Instagram.

Och apropå att hinna med saker och ting, så har hon också skrivit en bok.

– Ja, jag debuterar våren 2023 på Piratförlaget med en kompis som är journalist, Ralph Bretzer. Vi har skrivit en spänningsroman om en läkare och en journalist. Det är lite diabetes med i boken, men inte mycket. Just nu håller vi på och redigerar texten och planerar för bok nummer två. Det kommer förmodligen att bli en serie.

Isabelle Steineck diagnostiserades med typ 1-diabetes som 7-åring. Här med sonen Filip.

Typ 1-diabetes fick hon som 7-åring – och firar i år 33 år med sjukdomen.

– Jag växte upp i Stockholm och har upplevt att mäta blodsockret med urinsticka och ta insulin med sprutor. Under min utbildning har jag arbetat med en grupp som forskar om artificiell pankreas, konstgjord bukspottkörtel, och med både insulin och glukagon. Så man kan säga att jag upplevt diabeteshistorien från urinsticka och insulin med gammeldags sprutor till hybrid closed-loop.

Bruno Lundgren

 

Det här är en artikel från Sticket 2022 nr 4.

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}