{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Träning tillsammans med Juli och Mårten Nylén

Senast uppdaterad: 2024-04-17

Vi mår alla bra av att röra på oss och de bästa effekterna av regelbunden motion är att man mår bättre, håller sig friskare och faktiskt till och med blir smartare.

Det finns massvis av sätt att motionera och träna på och mitt råd är att välja rörelsesätt som just du tycker är roliga och spännande. Man kan också säga att motionen blir som ett smart underhåll för din kropp, som ska hålla och fungera i många år. Här har ni ett kul pass att testa tillsammans!

20 Höga knän

En av er håller fram händerna och den andra trampar eller springer med höga knän. Knäna ska röra de framhållna händerna och ju högre de hålls desto jobbigare blir det. 20 st var. 

10 Benböj med handklapp

Starta framför varandra med fötterna axelbrett. Gör 20 benböj med handklapp. Tänk på att försöka hålla ryggen rak och rumpan bak i böjarna.

10 Armhävningar med hej

Starta mot varandra i en armhävningsposition. Gör 10 armhävningar och lägg till en highfive varje gång ni kommer upp. Vill man göra övningen enklare kan man göra armhävningarna på knäna.

10 Bensnurrar

Båda startar liggandes på rygg med fötterna mot varandra. Lyft upp överkroppen så nedre ryggen pressas mot golvet och gör sedan bensnurrar med sträckta ben.

Rygg mot rygg

Starta rygg mot rygg och ta er tillsammans ner till jägarvila. Räkna till 10. Vill man göra denna övning lite roligare kan man låta en väska eller liknande hållas i rotation mellan er.

10 Roddrag

Låt den vuxna vara bas i denna övning där ni först kopplar ett stabilt armgrepp. Placera fötterna ihop och låt barnet sedan falla kontrollerat bakåt till sträckta armar för att sedan dra sig tillbaka upp. Denna övning låter båda jobba men på olika sätt. Tänk på att hålla ett säkert handtag och att torka av svettiga händer så ni inte tappar greppet.


Fysisk aktivitet för barn och ungdomar med typ 1-diabetes

Minst 60 minuters fysiskt aktivitet per dag rekommenderas för barn och ungdomar med typ 1-diabetes. Det är samma rekommendation som gäller för alla barn och ungdomar. De 60 minuterna inkluderar skolidrott och lek. Både konditionsträning och styrketräning är bra. Fysisk aktivitet gör att cellerna behöver mera socker och tar åt sig detta snabbare utan att insulindoserna behöver ökas. Det går åt en hel del extra energi i form av kolhydrater och risken för hypoglykemi(lågtblodsocker) ökar efter träning. Det är därför viktigt att alltid äta eller dricka extra kolhydrater före, under och efter idrott. Ta gärna en fruktpaus under leken och idrotten och mät blodsockret ofta.

Om Mårten och Juli

Mårten Nylén är en av Sveriges mest välrenommerade tränare, hälsoinspiratörer och föreläsare. Känd från olika tv-program som Ninja Warrior, Biggest Loser och Fångarna på Fortet, och ambassadör för Beat Diabetes, Generation Pep och Friends. Mårten är pappa till Juli som fick typ 1-diabetes för 4 år sedan. Idag är Juli 14 år och gillar att hänga med kompisar, rida och spela innebandy. Livet med T1D är ibland utmanande så inställningen är viktig och Juli menar att om man gör det bästa man kan så blir det alltid så bra det kan bli.

Hjälpte denna artikel dig?

Det här är en artikel från Sticket 2020 nr 3.

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}