{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Enduroföraren Linus Lamberg: ”Det är en enorm påfrestning på kroppen”

Senast uppdaterad: 2024-04-16

Linus Lamberg var bara fyra år när han fick typ 1-diabetes. Idag kör han endurocross på elitnivå – en både mentalt och fysiskt väldigt tuff sport, som på grund av sjukdomen kräver extra mycket av Linus, och även av hans team. I sommar väntar VM i hemstaden Skövde.

Foto: Privat

Linus Lamberg
Ålder: 18 år
Bor: Skövde
Gör: Student och enduroförare


Hur funkar det att vara enduroförare och ha typ 1-diabetes?

– Det är en sport som kräver både mycket styrka och kondition. En endurotävling pågår ofta sju timmar i sträck, med några kortare servicestopp på tio minuter. Så det är en enorm påfrestning på kroppen, även om du inte har diabetes. Och mentalt måste du vara väldigt fokuserad hela tiden. För mig som har diabetes kräver det ännu bättre förberedelser innan ett lopp, för att mitt blodsocker ska hålla sig på en bra och jämn nivå.


Hur håller du koll på blodsockret när du är ute och kör en hel dag?

– Jag har en sensor på armen som är kopplad till min mobil, som i sin tur sänder mitt blodsockervärde till mina föräldrar och övriga i mitt team som är med under tävlingarna. Så de har koll på mitt värde hela tiden. Ligger mitt blodsocker för lågt ser de till att jag får i mig något under Servicestoppen. Det kan vara en smoothie, proteinbar, saft eller sportdryck. De flesta som kör enduro har även en följeåkare, så även jag. Men skillnaden är att andra har det ifall något skulle hända med motorcykeln under loppet, jag har det också ifall något skulle hända med mig på grund av min diabetes.

Foto: Privat

Hur laddar du inför en tävling?

– Jag som har typ 1-diabetes måste tänka extra mycket på att ladda rätt inför ett lopp. Att dricka ordentligt och äta bra, så att mitt blodsocker ligger bra, för det kan pendla väldigt mycket och snabbt. Jag håller fortfarande på att testa mig fram till vad som funkar för just mig, och mina föräldrar har bra koll på vad jag bör och inte bör äta. För ligger jag inte rätt i blodsocker från början, då riskerar jag bland annat att få kramp i benen tidigt under tävling och min diabetes gör det svårt för kroppen att hantera det.


Vad är det bästa med endurocross?

– Allting! Dels själva loppen såklart, när man kör tänker man inte på något annat. Men även alla förberedelser runtomkring, att jag har så många bra människor med mig. Och att känna att jag utvecklas, att jag numera kör SM och VM. Jag kommer från en motorsportfamilj, så mina föräldrar är väldigt engagerade och är med på alla tävlingar, vilket känns tryggt.

Vad är dina tips till andra unga med diabetes?

– Att våga och testa dig fram. Gå din egen väg och lyssna inte på andra, i alla fall inte på de som inte har någon koll på dig och din situation. Jag har fått höra från utomstående att jag får skylla mig själv om det går dåligt på tävlingar eftersom jag inte tränar tillräckligt hårt. Det är personer som inte har någon kunskap om diabetes eller vet hur mycket jag kämpar, och just därför väljer jag att inte lyssna på dem. Man ska omge sig med människor som hjälper, stöttar och vill en väl.


I juni väntar VM  i din hemstad Skövde. Hur taggad är du inför det?

– Det är otroligt roligt att köra på hemmaplan, den svenska publiken är helt enastående. Det är som en stor folkfest. För egen del ska jag se till att ladda på bästa möjliga sätt och hoppas att blodsockret ligger bra – och sedan är det bara full fart framåt.


Linus Lamberg kan följas på Instagram på kontot @linuslamberg73


Sara Palmkvist

Det här är en artikel från Sticket 2023 nr 1.

 

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Person 2

Person 3

Person 4

Person 5

Person 6

Person 7

Person 8

Person 9

Person 10

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

×
  • {{ node.Name }}