{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Att tänka på vid hårda träningspass

Senast uppdaterad: 2021-02-17

Om du planerar att köra ett längre pass, eller hård och högintensiv träning med muskulär fettförbränning är nedan bra att tänka på.

Ökad stresshormonfrisättning
Vid hårda träningspass ökar frisättningen av stresshormoner som i sin tur gör att levern frisätter glukos

Återbildning av mjölksyra (laktat) kan höja blodsockret
Om man anstränger muskulaturen hårdare än hjärta, lungor och blodomlopp orkar med kan man förbränna glukos "anaerobt" (utan syre). Det är inte lika effektivt och man får bara ut 1/15 av energin från varje glukosmolekyl och samtidigt bildas det mjölksyra i musklerna. Mjölksyran måste sedan ta sig till levern och återbildas till glukos. För detta krävs det energi och att den vanliga glukosförbränningen kommer igång i levern. Det är det vi brukar kalla "syreskuld". För varje glukosmolekyl som sedan förbränns i levern klarar levern att återbilda 5 nya glukosmolekyler från laktat vilket gör att en del av det socker vi förbränt under träningspass återbildas till glukos och blodsockret stiger.

Varva ner efter ett hårt träningspass
Om man joggar 10-15 min eller sitter på motionscykeln 10-15 efter ett hårt träningspass kan man förbränna eller lagra upp en del av den överskottsenergi som bildas vid laktatnedbrytningen. Är detta ett återkommande problem kan det vara bra att ta en liten dos insulin direkt efter träningspasset.

 

Källa:

 Diabeteshandboken

Se när Stig Mattsson pratar om typ 1-diabetes och fysisk aktivitet

×
  • {{ node.Name }}