{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Generella tips vid typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2021-01-26

Här hittar du tips för dig som lever med typ 1-diabetes.

En daglig rutin

En bra rutin är att avsätta 10–15 minuter varje dag för ditt barns typ 1-diabetes. Ta dig tid att gå igenom dagen, justera eventuella kvoter och inställningar. Planera inför morgondagen genom att till exempel se över aktiviteter eller lunchen som serveras på förskola eller skola. Att hitta en bra rutin minskar stress och ökar förutsättningar för välmående hos alla.

En veckorutin

Hitta en regelbunden tid varje vecka (gärna innan ni är för trötta på kvällen) när en förälder tillsammans med (det lite äldre) barnet läser av medelglukosvärdet och spridningsvärdet (SD) på glukosmätaren eller sensorn. Det är också praktiskt att ladda ner mätarens resultat i dataprogram. Skriv gärna ned medelglukos och SD veckovis för att kunna följa behovet av ändringar i behandlingen.Om medelglukos är över 8 mmol/l finns troligen behov av ökade insulindoser. Om svängigheten (SD) är över 3,5 mmol/l behövs troligen också ändrad behandling. Kontakta diabetesmottagningen för råd vid behov!

Ta hand om huden

Det är viktigt att ta hand om huden om du använder pump eller blodsockermätare som sitter fast direkt på huden. Huden ska alltid vara hel och oskadad där du sätter fast en pumpslang eller sensor. Smörj gärna med olja, till exempel barnolja eller en kräm innehållande karbamid. Karbamid, eller urea, är en av hudens naturliga fuktighetsbindare, så när huden blir torr råder ofta brist på karbamid.

Vill du hitta mer tips för dig som lever med typ 1-diabetes?

Följ oss gärna på Instagram för att hitta mer tips och tricks för dig som lever med typ 1-diabetes. Varannan torsdag under hela 2021 delar vi med oss av tips och tricks för dig som lever med typ 1-diabetes under hashtaggen #typ1tipset. Tipsen vi delar med oss av kan handla om allt möjligt och är tänkta att hjälpa dig i din vardag med typ 1-diabetes.

×
  • {{ node.Name }}