Forskning som bedrivs för att lindra typ 1-diabetes
Försök att bevara den kvarvarande insulinsekretionen kan innebära enklare behandling och mindre risk för komplikationer. Utveckling av tekniska hjälpmedel med glukossensorer och insulinpumpar som blir mindre och smartare förenklar och också vardagen med typ 1-diabetes, i väntan på ett botemedel.
Bevara kvarvarande insulinsekretion
Att bevara kvarvarande insulinsekretion är ett viktigt sätta att lindra sjukdomen, som blir lättare att behandla och med lägre risk för komplikationer. I Sverige har framgångsrika studier gjorts med så kallat GAD-vaccin till barn och ungdomar som nyligen fått typ 1-diabetes.
Läs mer om Johnny som forskar för att bevara insulinproduktionen hos personer med typ 1-diabetes.
Komplikationer
Flera studier rör komplikationer, främst varför vissa drabbas av långtidskomplikationer, det vill säga hur främst njurar, nerver och ögon påverkas i relation till bland annat blodsockerbalans, blodtryck och blodets fetthalt.
Tekniska hjälpmedel
Trots den fantastiska utvecklingen av hjälpmedel, är det uppenbart att en perfekt anpassning av insulindoser fortfarande är omöjlig att åstadkomma. Konstgjorda bukspottkörtelsystem tar dock över mycket av blodsockerhanteringen. De övervakar blodsockernivåerna med en kontinuerlig glukosmonitor (CGM) och använder en algoritm för att automatiskt tillhandahålla rätt mängd insulin vid rätt tidpunkt – ungefär som en normal bukspottkörtel skulle göra naturligt.
Utveckling pågår ständigt för att tillhandahålla teknik som är liten, användarvänlig och korrekt, för att förenkla livet med typ 1-diabetes, med färre blodsockerkontroller och insulininjektioner.