{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Wilmas vänner vinner Maximus Prize 2020 för sitt arbete mot typ 1-diabetes

Tisdagen den 11 maj blev det klart att Wilmas vänner tilldelas Maximus Prize för sitt arbete med att uppmärksamma typ 1-diabetes.

The Maximus Prize är ett årligt pris som delas ut till en eller flera personer som har bidragit till viktig forskning eller som på andra sätt har hjälpt till att göra livet lättare för personer med typ 1-diabetes. Priset är instiftat av Cristina Stenbeck till minne av hennes bror som avled i komplikationer av typ 1-diabetes 2015, och juryn består av personer som själva har en koppling till typ 1-diabetes. Inför årets prisceremoni var tre personer och organisationer nominerade och nu står det klart att den ideella organisationen Wilmas vänner står som vinnare. Priset delas ut med följande motivering:

”Wilmas Vänner har från start arbetat hårt med att sprida information kring typ 1-diabetes hos barn och ungdomar. Tillsammans med era nära och kära har ni lyckats göra skillnad. Ni krossar fördomar kring typ 1-diabetes och hjälper till att driva forskningen framåt. För detta är vi tacksamma och ni är ett självklart val för oss att vinna vårt pris” – Maximus Prize Jury

Wilmas vänner bildades av den lokala Hemköp-handlaren och initiativtagaren Anders Kullander, hans sambo Pernilla Eriksson och Wilmas familj. Beslutet om att tillsammans starta föreningen kom efter att Maria Albertssons dotter Wilma insjuknade i typ 1-diabetes som fyraåring 2014. Sedan dess har föreningen arbetat hårt för att samla in pengar till Barndiabetesfonden och typ 1-diabetesforskningen. Under 2018 anordnade de den första Barndiabetesgalan i Malung och samlade in 400 000 kronor, till Barndiabetesgalan 2019 blev den insamlade summan drygt 600 000 kronor. Beskedet om att man nu vunnit Maximus Prize och en prissumma på en halv miljon kronor kom som en chock, berättar Maria Albertsson, ordförande av Wilmas vänner.

Wilma och Maria Albertsson vid prisutdelningen.
Foto: Malungsbladet.

– Det är helt overkligt att vi vann det här priset. Vi är så otroligt tacksamma för alla som kommit till våra evenemang, stöttat oss på plats eller hört av sig för att de uppskattar vårt arbete. Sedan vill vi ju så klart rikta ett stort tack till alla de som har nominerat oss och till juryn som valde oss som vinnare. Huvudsyftet med detta är ju att samla in mer pengar till Barndiabetesfonden, krossa fördomar och sprida kunskap om typ 1-diabetes, så det känns ju som en stor vinst att vi lyckas med det, säger hon.

Sedan Wilma insjuknade har föreningen arbetat hårt med personliga möten för att få fler samarbetspartners och sponsorer att vara med och öka stödet till forskningen.

– Vi har arbetat hårt, allrahelst i vår kommun Malung-Sälen för att få föreningar, företag och privatpersoner att engagera sig för typ 1-diabetes. Vi har gjort massutskick, kontaktat privatpersoner och företag över telefon och stått ute med vårt bil-lotteri där pengarna från lotteriet går till Barndiabetesfonden, säger Maria.

Barndiabetesgalan Malung on tour

I framtiden kommer Wilmas vänner fortsätta arbeta hårt för att sprida kunskap om typ 1-diabetes, öka stödet till den livsviktiga forskningen och erbjuda aktiviteter för drabbade familjer som drabbats hårt av sjukdomen, både psykiskt och ekonomiskt.

– Med det här priset kommer vi kunna fortsätta få in fler sponsorer, samarbetspartners och eldsjälar för att öka stödet till Barndiabetesfonden. Vi hoppas att vi ska kunna starta en turné ”Barndiabetesgalan Malung on tour” för att åka till fler städer för att sprida information och få fler att bidra. Den tredje delen i detta är att vi vill erbjuda aktiviteter som den drabbade, familjen och syskonen kan ha råd att delta i. Vi vill kunna erbjuda dem ett stöd, rulla ut röda mattan och bjuda på glamour. Vårt mål med detta är att få familjer som lever med typ 1-diabetes att känna att det finns så många där ute som bryr sig och vill hjälpa till, säger hon.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Har du hittat språk- eller faktafel i texten? Mejla gärna oss på:
 korr@barndiabetesfonden.se  

Se Marias och Wilmas reaktion när de fick beskedet att de vunnit i spelaren nedan

Vill du också engagera dig för typ 1-diabetes?

Det finns många olika sätt att bidra i kampen mot typ 1-diabetes. Klicka här för att läsa mer om hur du kan bidra.

×
  • {{ node.Name }}