{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Nya tatueringar ska synliggöra typ 1-diabetes

Designern Karin Mannerståls son drabbades av typ 1-diabetes som 13-åring. Nu har hon tagit fram gnuggistatueringar för att sprida kunskap om typ 1-diabetes och öka stödet till forskningen.

Formgivaren, designern och mångsysslaren Karin Mannerstål är känd för sin kreativa ådra och var bland annat programledare för hemrenoveringsprogrammet Äntligen Hemma i över 20 år. I ett samarbete med Barndiabetesfonden har hon tagit fram gnuggistatueringar med temat typ 1-diabetes. Målet med gnuggisarna, som är tillfälliga tatueringar som går att tvätta bort, är att sprida medvetenhet om sjukdomen och öka stödet till den livsviktiga forskningen.

Karin Mannerståls son Alan drabbades av typ 1-diabetes som 13-åring.

– Det kändes jättebra att ta fram de här tatueringarna för att hjälpa till att synliggöra typ 1-diabetes. Min son Alan drabbades av sjukdomen som 13-åring och har nyligen firat tio år med typ 1-diabetes. Det är en dygnet-runt-sjukdom som aldrig tar en paus. Jag hoppas att gnuggistatueringarna ska skapa frågor hos de som ser dem och hjälpa till att öka kunskapen om typ 1-diabetes, säger hon.

Förfrågan om att skapa typ 1-diabetestatueringar kom tidigt under sommaren och på bara några veckor var tatueringarna tillverkade. Alla motiv är inspirerade av symboler som används för att belysa typ 1-diabetes, berättar Karin. 

Barndiabetesfondens gnuggistatueringar har tagits fram av Karin Mannerstål.

– Jag tänkte att det skulle vara lite symboler för oss som känner till typ 1-diabetes. För oss finns det en del symboler som är väldigt tydliga men som andra människor kanske inte känner till. Jag ville skapa tatueringar som både barn och vuxna kan ha på sig. Min formgivning är inte särskild för barn eller vuxna utan kommer mer från ett tydligt och glatt formspråk. Jag ville göra dem lite coola och inte så deppiga. Det är jättejobbigt att drabbas av typ 1-diabetes men tyvärr så får man ju bara göra det bästa av situationen, säger hon.

Karin har samarbetat med Barndiabetesfonden vid flera tillfällen tidigare och stänger inte dörren för fler initiativ till förmån för forskningen i framtiden.

– Har man en närstående med typ 1-diabetes ställer man upp. Det känns väldigt fint att få hjälpa till och dra mitt strå till stacken för att synliggöra den här sjukdomen. Det vore kul att göra mer för typ 1-diabetesforskningen i framtiden, säger hon.

Åsa Soelberg, generalsekreterare på Barndiabetesfonden, är glad över samarbetet och Karins fina gnuggistatueringar.

– Illustrationerna som Karin har gjort för att ta fram typ 1-diabetestatueringarna är helt fantastiska. Vi är så glada över att hon har hjälpt oss med motiven till våra gnuggisar, säger hon.

Vill du också köpa Barndiabetesfondens fina gnuggistatueringar? Klicka här för att beställa tatueringarna nu.

Använd gärna hashtaggen #typ1gnuggis när du delar bilden på dina gnuggistatueringar i dina sociala kanaler.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Har du hittat språk- eller faktafel i texten? Mejla gärna oss på:
 korr@barndiabetesfonden.se  

×
  • {{ node.Name }}