{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Insulin en gång i veckan en bit bort

Senast uppdaterad: 2024-12-18

Allt fler studier runt GRI – glukosresponsivt insulin – håller på att testas på människor. GRI är ett glukosresponsivt insulin som aktiveras vid höga värden och inaktiveras vid lägre.

Lyckas forskarna innebär det att personer med typ 1-diabetes kan övergå till att ta allt insulin vid ett tillfälle, runt en gång i veckan.

Novo Nordisk testar ett GRI-insulin i en fas 3-studie, vilket innebär att effekten undersöks på flera hundra personer. Insulinet, som kallas NNC2215, använder en glukosbindande makrocykel – en molekyl som är designad för att binda glukos – i kombination med en glukosid, en molekyl som kan hindra makrocykeln från att binda socker. Växelverkan mellan molekylerna gör att insulinet aktiveras när blodsockret stiger, och inaktiveras när blodsockret är på rätt nivå. 

De inledande studierna har visat att insulinet skyddar mot riktigt höga och akut låga värden. Effekten studeras både bland personer med typ 1- och typ 2-diabetes. Insulinet måste visa sig vara tillräckligt effektivt på tillräckligt många och vara säkert för biverkningar. 

Flera andra GRI-studier använder sig av hydrogeler, en sorts konstruktion av polymerer, för att reglera frisättningen av insulin. Hydrogeler har stor förmåga att binda alla vätskor och kan därför designas att binda och frigöra insulin som respons på blodsockernivåer. Bland annat har en studie på Karolinska universitetet lokaliserat att spindeltrådsprotein har särskilt goda egenskaper för att konstruera hydrogeler av, och studier pågår nu för att testa dem med insulin.

Novo Nordisk har ytterligare en GRI-studie i fas 3 och fler andra stora läkemedelsbolag testar olika varianter. Ingen av studierna har ännu kommunicerat ett slutdatum, men de flesta bedömare anser att nuvarande GRI-insuliner inte kommer att kunna ersätta behovet av måltidsinsulin. Om testerna får goda resultat dröjer det ytterligare 2–5 år innan läkemedlet kan få ett godkännande av myndigheter och kan introduceras på marknaden.

Åsa Sturestig
Sakkunnig typ 1-diabetes och forskning
 Skicka e-post

Åsa jobbar med att bevaka aktuell forskning, och är ansvarig för kunskapsfrågor och opinionsbildning.

×
  • {{ node.Name }}