{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Hon cyklade hem tre världsrekord på 22 timmar

I helgen som var genomförde Anna Friborg sitt världsrekordförsök med målet att cykla 60 mil på ett dygn. Efter 22 timmar hade hon inte bara cyklat över 60 mil utan även skapat goda chanser att slå två andra världsrekord.

När cyklisten Anna Friborg inledde sitt världsrekordförsök för att cykla 60 mil på 24 timmar vid Volvo Cars testanläggning utanför Borås i lördags var förväntningarna skyhöga. Efter en stark inledning såg chanserna goda ut för Anna och vid 16-tiden på söndagen hade hennes försök gjort det möjligt, att potentiellt cykla hem inte bara ett, utan tre världsrekord.

Anna Friborg i samband med världsrekordförsöket. Foto: Privat.

– Inför det här försöket hade jag anmält mig för 480 respektive 500 kilometer vilket är längdbestämda världsrekord och sedan det här tidsbestämda rekordet på 24 timmar. Förhållandena blev så pass bra att jag kunde hålla en ganska hög hastighet. När teamet började räkna på mina tider fick jag indikationer på att jag låg bra till att även kunna slå de längdbestämda rekorden. När jag hade tagit de rekorden bestämde jag mig för att jag skulle avsluta försöket efter att jag nådde 60 mil, vilket jag gjorde efter drygt 22 timmar. Däremot måste rekorden godkännas av WUCA (World Ultracycling Association) innan de blir officiella, säger hon.

Hur känns det att du potentiellt har slagit tre världsrekord?

– Jag är överväldigad, chockad och självklart jätteglad. Jag har haft så himla mycket att förbereda de senaste fem veckorna så mycket av min energi har gått åt till administration och att få ihop mitt team. Därefter har det varit fokus på att vila och leverera mitt livs bästa cykling någonsin. Jag vill rikta ett stort tack till mitt fantastiska team som har ställt upp och som varit med mig i 24 timmar för att jag skulle kunna genomföra detta, säger hon.

I samband med världsrekordförsöket pågick en insamling till förmån Barndiabetesfonden och i skrivande stund har man samlat in 23 161 kronor till typ 1-diabetesforskningen.

Anna under en träningsrunda tidigare i sommar. Foto: Privat.

– Jag är så tacksam för alla som har stöttat mig och bidragit till insamlingen. Mitt första mål med detta var ju att skapa medvetenhet om den här folksjukdomen som jag betraktar typ 1-diabetes som. Pengarna till insamlingen gör förhoppningsvis att fler börjar läsa på om typ 1-diabetes. Många har nära och kära runt omkring sig som är drabbade av den här sjukdomen och min förhoppning är att det här ska göra att fler blir eftertänksamma, och att fler funderar på hur de själva kan bidra. Jag hoppas att vi kan få in ännu mer pengar, bedriva mer meningsfull forskning och förhoppningsvis komma närmare en lösning på typ 1-diabetes, säger hon.

Nu väntar en tids återhämtning men Anna utesluter inte fler insamlingsinitiativ till Barndiabetesfonden i framtiden.

– Jag känner ju inte att jag inte vill göra detta igen men jag vill landa först och njuta lite av detta, sen får vi se vad framtiden kan bjuda på, säger hon.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}