{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Förskola tycks minska risken för typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2024-11-25

Ny forskning från Finland visar att vistelse på förskola tycks minska risken för typ 1-diabetes. Exponeringen för virus och bakterier tros vara anledningen.

Trots en hög andel inskrivna barn på förskola i Sverige så ökar antalet insjuknade i typ 1-diabetes.

Syftet med den aktuella studien var att undersöka sambandet mellan förskolevistelse och risken för typ 1-diabetes. Studien inkluderade 17 artiklar och 22 observationsstudier med totalt 100 575 deltagare, varav 3 693 hade typ 1-diabetes och 96 882 var friska. Slutsatsen från studien var att förskolevistelse verkar vara kopplat till en minskad risk för typ 1-diabetes. Förklaringen kan vara att barn på förskola utsätts för fler virus och bakterier än barn som inte går på förskola. I studien har forskarna inte tagit hänsyn till om barnen har typ 1-diabetes i släkten. Detta lyfts som en svaghet i studien då man vet att det finns en ärftlighet.

Helena Elding Larsson, professor vid Lunds universitet, forskar med stöd av Barndiabetesfonden kring prevention av typ 1-diabetes. Hon säger att infektioner de första åren är bra av flera anledningar.

– Det kan vara jobbigt för föräldrarna när man upplever att barnen är sjuka hela tiden. Men det är bra för immunförsvaret att övas upp och utvecklas så att vi klarar infektioner senare, säger Helena Elding Larsson.

Helena Elding Larsson förklarar att man har en del immunförsvar med sig från mamman vid födseln, sen behöver man bygga upp sitt eget immunförsvar. Det gör man genom att exponeras för virus och bakterier.

Hög andel barn inskrivna på förskola i Sverige

I Sverige är, enligt Skolverket, nästan 87% av alla barn mellan 1-5 år inskrivna på förskola. Trots att antal barn på förskola har ökat under många år så har även typ 1-diabetes ökat och Sverige är det land i världen, efter Finland som är mest drabbat av typ 1-diabetes.

–Det finns andra faktorer som spelar roll. Jag tror inte att det är en faktor som gör att man får typ 1-diabetes, utan att det är multifaktoriellt. Andra faktorer har stått för den ökning av typ 1-diabetes som vi sett sedan 70-talet. Exakt vilken eller vilka faktorer som bidragit till ökningen vet vi inte idag, säger Helena Elding Larsson.

En del virus och bakterier anses kunna öka risken för typ 1-diabetes

Trots att det är bra för immunförsvaret att tränas, så finns det en del bakterier och virus som potentiellt skulle kunna bidra till insjuknandet. Det förklarar Helena Elding Larsson med att immunförsvaret kan vara otillräckligt vid tillfället för exponeringen av viruset eller bakterien.

–Om man exponeras för till exempel ett enterovirus, eller ett coronavirus när immunförsvaret inte är tillräckligt utvecklat så skulle det kunna trigga autoimmuniteten, som leder till typ 1-diabetes.

Under de senaste 4 åren har andelen små barn med typ 1-diabetes ökat med 62% i Sverige. En del tror att covidpandemin kan vara orsaken. Helena Elding Larsson är inte säker på att det är covid-19-viruset i sig som står för ökningen – det kan vara normalvariationer eller helt andra förklaringar. En orsak skulle kunna vara det faktum att man exponerades för färre virus och bakterier under pandemin. 

– Vi såg en högre risk för att utveckla autoimmunitet (förstadie till typ 1-diabetes) om man drabbades av covid under den tiden då det inte fanns lika mycket andra virus omkring. Barn blev också sjukare av virus och bakterier för att de inte byggt upp sitt immunförsvar tillräckligt. När virus varit borta ett tag så kommer de ofta tillbaka med mer kraft efter en tid.

Professor Helena Eldig Larsson forskar kring prevention av typ 1-diabetes

”Man har inte sett något samband mellan vaccin och typ 1-diabetes”

Även om bakterier och virus tycks träna immunförsvaret så rekommenderar Helena Elding Larsson alla att ta de vaccin som ingår i det allmänna vaccinantionsprogrammet i Sverige.

–Även vaccin tränar immunförsvaret. De vacciner som man får i Sverige är mot sjukdomar som är så pass allvarliga att man inte bör träna immunförsvaret på dem. Det finns belägg för att barn kan bli allvarligt sjuka om de skulle drabbas av dessa sjukdomar. Man vaccinerar inte mot sånt som man inte anser är allvarligt. En del sjukdomar vaccinerar man mot för att skydda de allra yngsta barnen.

Många allvarliga sjukdomar är numera bortvaccinerade, och nya utbrott dyker bara upp när det inte finns tillräcklig vaccinationsgrad.

–Jag rekommenderar alltid att man tar de vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet. Man har inte sett något samband mellan de vaccin som ges i Sverige och typ 1-diabetes, eller förstadie till typ 1-diabetes, avslutar Helena Elding Larsson

 

Amanda Svensson
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Amanda arbetar med att producera inlägg och artiklar om allt som rör Barndiabetesfonden och typ 1-diabetes.

 

×
  • {{ node.Name }}