{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Diabetesvarvet samlade in över 137 000 kronor till forskningen

I mitten av maj anordnades den första upplagan av Diabetesvarvet. Nu har välgörenhetsloppet, med nästan 1300 aktiva deltagare, samlat in 137 394 kronor till typ 1-diabetesforskningen.

Mellan den 10 och 16 maj anordnade Helena Davidsson Warvås välgörenhetsloppet Diabetesvarvet. Det fem kilometer långa loppet hölls för att öka kunskapen om typ 1-diabetes och samla in pengar till den livsviktiga forskningen. Engagemanget för att sprida information om sjukdomen började när Helenas dotter Linnea insjuknade i typ 1-diabetes som sexåring.

Helena och Linnea Davidsson Warvås. Linnea drabbades av typ 1-diabetes som sexåring.

– Den 15 maj var det fem år sedan som vi drabbades av typ 1-diabetes. Jag kände tidigt att jag skulle vilja göra något för att uppmärksamma typ 1-diabetes men den här sjukdomen har tagit så mycket tid, energi och ork av hela vår familj. Efter fem år kände jag att jag började få upp huvudet ovanför vattenytan igen och då kom kreativiteten tillbaka. Jag jobbar med event och under pandemin har det mesta stått still. Då fick jag ett tips från en samarbetspartner som sa att jag kunde starta ett virtuellt välgörenhetslopp och där föddes idén till Diabetesvarvet, säger hon.

Totalt medverkade 1 296 personer i loppet där deltagarna själva fick välja vart och hur de ville genomföra loppet. Personer i alla åldrar från Sverige, Norge, Spanien och Belgien har varit med.

– Majoriteten av deltagarna har genomfört loppet i Sverige men två familjer som deltog bor i Norge. Sen har vi även haft genomförande deltagare i både Valencia och Bryssel. Det har varit ganska många barnvagnsburna deltagare men den äldsta som varit med är 81 år, säger Helena Warvås.

Karta över deltagare i Diabetesvarvet. Klicka på bilden för att förstora den.

Målsättningen var att samla in 10 000 kronor men tack vare deltagare och sponsorer har Diabetesvarvet samlat in 137 394 kronor till typ 1-diabetesforskningen.

– Jag känner en sådan enorm tacksamhet för engagemanget och viljan att göra skillnad där ute. Deltagarna uppmanades att skicka in bilder när de gick i mål och varje dag har det kommit en ny skörd med bilder. Tårarna har verkligen runnit hos mig de här dagarna eftersom jag vet hur mycket hjärta som ligger bakom dessa bilder. Jag blir så rörd över den här starka viljan att göra skillnad för alla barn och vuxna som lever med typ 1-diabetes. Min roll har varit att skapa förutsättningar att kunna bidra men det är de här 1300 deltagarna som har skapat Diabetesvarvet.

Kommer Diabetesvarvet arrangeras även nästa år?

– Jag har inte landat i ett svar än. I och med det engagemang och intresse som finns ute i landet så känns det ju som en självklar grej att säga ja till. Det har varit så fint att jobba med någonting som verkligen landar i hjärtat hos en själv. Jag skulle vilja att det här blir ett återkommande evenemang men för att det ska vara möjligt behöver jag få stöd av samarbetspartners och finansiärer. Anmälningsavgiften går ju oavkortat till Barndiabetesfonden och så kommer det fortsätta vara men för att kunna genomföra projektet igen skulle man behöva ha finansiärer till det, säger Helena.

Helena Davidsson Warvås startade Diabetesvarvet för att öka kunskapen om typ 1-diabetes.

Namn: Helena Davidsson Warvås.
Familj: Mannen Per, barnen Linnea 11 år, Joel 10 år och Oliver 7 år.
Jobb: Projektledare inom marknadsföring och event. 
Intressen: Umgås med familjen, träffa vänner och fotografering. 

Har du också ett initiativ som du vill genomföra för att stötta forskningen?

Fyll i formuläret nedan och berätta kort om ditt initiativ så hjälper vi dig.

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

Har du hittat språk- eller faktafel i texten? Mejla gärna oss på:
 korr@barndiabetesfonden.se  

×
  • {{ node.Name }}