{{ node.Name }} {{ node.Name }}

35 år med Barndiabetesfonden - en tillbakablick

Senast uppdaterad: 2024-12-18

I år är det 35 år sedan Barndiabetesfonden grundades. Låt oss ta en tillbakablick på hur allt startade!

Fotograf: Jacob Forsell

För 35 år sedan ringde det populära TV-programmet Café Norrköping upp Johnny Ludvigsson, som är professor och forskare inom typ 1-diabetes, och meddelade att Östgötateatern skulle sätta upp Astrid Lindgrens “Junker Nils av Eka” och ville skänka premiärintäkterna till Johnnys forskning. Johnny fick då idén att bilda en fond som skulle ta emot pengarna. Han ringde Bernt Fransen på Lions, som han samarbetat med mycket, och bildade en interimsstyrelse. En vecka senare satt han i TV-studion, tillsammans med Astrid Lindgren – och offentliggjorde att Barndiabetesfonden var grundad. Snart därefter bildades en riksförening, och lokalföreningar, för att kunna ha medlemmar.

År 1993 tog H.K.H. Kronprinsessan på sig rollen som beskyddare av Barndiabetesfonden. Hon var då 17 år gammal och hon är fortfarande engagerad som beskyddare för fonden.

Under 35 år har Barndiabetesfonden vuxit sig allt starkare, och idag är vi Sveriges största finansiär av forskning om typ 1-diabetes. Under åren har vi bidragit till över 300 olika forskningsprojekt som gett avgörande insikter om sjukdomen.

Barndiabetesfonden grundades med visionen att på sikt förebygga och bota typ 1-diabetes, men under tiden lindra genom att finansiera svensk forskning. Fonden har varit en avgörande finansiär av banbrytande forskning som rör såväl förståelsen av typ 1-diabetes som nya behandlingar och potentiella botemedel. Genom sitt stöd har fonden möjliggjort viktiga framsteg inom områden för prevention och möjligheter att bota som genetik, immunologi, betacellfunktion, men också förbättring av tekniska hjälpmedel, psykisk hälsa och utbildning av  stor betydelse för   livskvalitet och möjlighet att förhindra komplikationer.

Genom åren har Barndiabetesfonden delat ut mer än 220 miljoner kronor till olika forskningsprojekt. Just nu har vi 56 nya ansökningar från kvalificerade forskare, som slåss om de medel vi delar ut nästa år. Arbetet fortsätter mot en framtid utan typ 1-diabetes!

 

Några betydande projekt som Barndiabetesfonden bidragit till:

 Under 2000 skapades SWEDIABKIDS (Swedish Childhood Diabetes Registry), med stöd av Barndiabetesfonden. SWEDIABKIDS är ett av de mest omfattande diabetesregistren för barn i världen, och genom de data som samlas in kan forskare och läkare få en bättre förståelse för hur man på bästa sätt kan hantera och behandla typ 1-diabetes hos barn och unga, och därmed bidra till att minska långsiktiga hälsorisker och förbättra livskvaliteten för dessa patienter.

 Under 2004 startade BDD-studien (Bättre diabetesdiagnos) med stöd av Barndiabetesfonden. Studien har gett ökad kunskap om genetik vid typ 1-diabetes och diagnostik av diabetestypen MODY. 

 Barndiabetesfonden har möjliggjort immuninterventionsstudier som DIAGNODE-1, som sedan tagits över av Diamyd Medical som bekostade DIAGNODE-2.  Just nu pågår en fas III-studie, DIAGNODE-3. Om metoden visar sig vara effektiv kan denna behandling erbjuda hopp om en framtid där typ 1-diabetes antingen kan botas eller behandlas på ett mycket mer effektivt sätt än idag. 

 Barndiabetesfonden har även gett stöd till stora epidemiologiska studier som exempelvis ABIS-studien (Alla barn i Sydöstra Sverige) och DiPiS-studien (Diabetes Prevention i Skåne). ABIS-studien är världens största långsiktiga studie där en generell befolkning följts från födelsen för att undersöka hur genetik, miljöfaktorer och livsstil kan leda till utveckling av typ 1-diabetes. ABIS-studien har bland annat gett viktig kunskap om hur betacellstress (de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln utsätts för stress eller skador) bidrar till utveckling av typ 1-diabetes. DiPiS har inneburit uppföljning av barn med ökad genetisk risk att utveckla typ 1-diabetes, och har gett viktig kunskap om möjligheter till prevention. 

 Barndiabetesfonden har också gett stöd till forskning som rör betacellsregenerering och betacellstransplantation. Detta inkluderar stamcellsforskning för att skapa nya betaceller, förbättring av tekniker för betacellstransplantation, utveckling av immunterapier för att skydda transplanterade betaceller, och forskning kring användningen av biomaterial och vävnadsteknik. 

 

Ovanstående axplock visar hur Barndiabetesfonden spelat en mycket viktig, ibland helt avgörande, roll i att förbättra både behandling, livskvalitet, och möjligheter till en ljus framtidför personer med typ 1-diabetes, både barn, ungdomar och vuxna. Med tiden en framtid utan typ 1-diabetes.

 

Amanda Svensson
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Amanda arbetar med att producera inlägg och artiklar om allt som rör Barndiabetesfonden och typ 1-diabetes.

×
  • {{ node.Name }}