{{ node.Name }} {{ node.Name }}

IFK Motala Bandy utbildar sina ledare i typ 1-diabetes

Under hösten inleder IFK Motala Bandy och Barndiabetesfonden ett samarbete för att öka kunskapen om typ 1-diabetes. Som en del av samarbetet kommer klubben att utbilda sina ledare och spelare om sjukdomen.

I mitten av september stod det klart att elitserielaget IFK Motala Bandy inleder ett samarbete med Barndiabetesfonden för att öka kunskapen om typ 1-diabetes. Under hösten kommer klubben utbilda sina ledare och spelare i typ 1-diabetes och sprida information om sjukdomen i sociala medier.

Pär Beckne är klubbchef för IFK Motala Bandy. Foto: Privat.

– Vi kommer att utbilda ledare, spelare och styrelsen om vad det innebär att leva med typ 1-diabetes. Det är så många som drabbas av den här livshotande och obotliga sjukdomen och vi vill hjälpa till att göra livet lättare för alla barn och vuxna som insjuknar. Sedan kommer vi att sprida kunskap om sjukdomen i våra sociala medier där vi totalt har cirka 5 000 följare. Vi kommer även dela information om typ 1-diabetes med våra 250 samarbetspartners, säger Pär Beckne, klubbchef för IFK Motala Bandy.

Förutom att sprida information om typ 1-diabetes kommer man att samla in pengar i samband med sina matcher.

– När dagens sponsor väljer ut matchens spelare i samband med våra hemmamatcher kommer vi be sponsorn att skänka en peng till bland annat Barndiabetesfonden. Vi spelar mot Edsbyn i slutet av januari 2022 och då kommer vi ha matchtröjor där det står ”IFK-Edsbyn Barndiabetesfondens-matchen”. De matchtröjorna kommer vi sen att sälja och skänka överskottet till typ 1-diabetesforskningen, säger han.

Justin Sjelvgren glädjs åt samarbetet. Foto: Privat.

17-åriga Justin Sjelvgren är spelare i Motala Bandy och lever med typ 1-diabetes. Han tror att samarbetet kommer bidra med en ökad trygghet både för honom själv och för andra i klubben.
– Jag tycker det är bra att IFK gör det här och hoppas att det leder till att fler med typ 1-diabetes eller andra sjukdomar börjar träna och spela. Jag har ibland varit rädd för att visa min sjukdom men det är absolut inget att vara rädd för, säger Justin.

Att ha en spelare som lever med typ 1-diabetes var en av anledningarna till att ett samarbete med Barndiabetesfonden kändes självklart, berättar Pär Beckne.

Ledare i IFK Motala Bandys A-lag. Från vänster till höger: Håkan Rohlen, Mattias Sjöholm, Stefan Lönn och Patrik Spångberg. Foto: Fotografhanna.

– Vi har ju följt Justin i tio år. Därför har vi alltid haft druvsocker nära till hands om han blir låg och hjälpt honom att mäta blodsockret under träningar och matcher. Under en uppvärmning för två år sedan var spelarna ute och sprang när han säckade ihop i en snödriva. Då blev vi jättenervösa men hans pappa var med och kunde hjälpa honom, men då kom vi väldigt nära typ 1-diabetes. Den upplevelsen har ju gjort att vi verkligen har insett att det här är en väldigt allvarlig sjukdom och att det kan bli riktigt farligt när man blir så låg, säger han.

Vad är målet med samarbetet?

– Vi vill få ungdomar att förstå att det går att spela bandy även om man har typ 1-diabetes och att man kan vara med som alla andra. Vi kommer utbilda våra ledare så att alla får en stor förståelse för sjukdomen så att barn och ungdomar känner att det är tryggt att spela hos oss.

Åsa Soelberg är generalsekreterare på Barndiabetesfonden och hon tror att samarbetet kommer att betyda mycket för barn och ungdomar med typ 1-diabetes.

– Vi är så tacksamma för IFK Motala Bandys engagemang med att stötta barn och ungdomar med typ 1-diabetes på det här sättet. Idag får både barn och vuxna som lever med sjukdomen utstå fördomar och diskriminering på grund av att kunskapen om typ 1-diabetes är så låg. Genom att utbilda ledare och spelare i klubben hoppas vi att både spelare och föräldrar ska känna sig trygga med att vara en del av deras fantastiska förening, säger hon.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}