{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Jul med typ 1-diabetes – maten är utmaningen!

Marie Fahlin som driver Diabetic Designed har haft typ 1-diabetes sedan 1986. Även Maries yngsta dotter fick diagnosen som 8-åring. Här ger Marie oss sina bästa tips inför julen.

Varför vår högtidsmat innehåller så mycket socker vet jag inte, men så är det tyvärr. Det gäller sillen, skinkan, senapen, den klassiska rödkålen eller brunkålen, Janssons frestelse och mycket annat.

Om man serveras julbord och inte har saker man kan göra för att hålla blodsockret så bra som möjligt. Mitt bästa tips är: Ät bara det du verkligen gillar! Strunta i alla måsten, speciellt när det gäller mat som innehåller kolhydrater. Gillar du inte potatis strunta i den eller vad det nu kan vara, det är lätt att få i sig tillräckligt med kolhydrater ändå.

Ta mindre portioner.

Tänk på att julmaten är mycket fetare ochsaltare än mat i största allmänhet. Kolhydraterna i maten går ut långsammare i blodet. Det betyder att för dig som tar insulin kan du behöva ta en mindre dos först och ytterligare en dos när snabbinsulinet går ur kroppen.

Och varför inte ta en promenad efter julmaten? För alla oss som har hund är det rutin men även om man inte har hund kan det vara skönt att komma ut. Både du och blodsockret mår bra av promenaden. Tänk också på att dricka mycket (alkoholfritt) för att kompensera mängden salt. Hoppas din jul med diabetes blir bra och att mina tips kan hjälpa till!

Marie

Det här är en artikel från Sticket 2021 nr 4.

Vill du få hem tidningen Sticket till din brevlåda? Bli medlem genom att fylla i formuläret nedan.

Välj medlemskap

Medlemsinformation

Vill du ha medlemstidningen Sticket?

Barndiabetesfondens integritetspolicy

Läs vår integritetspolicy här

Kolhydratslista för julen

För att göra det lättare ett beräkna julens kolhydrater har vår samarbetspartner T1D-appen tagit fram en jullista. I appen hittar du jullistan och fler kolhydratslistor, information, artiklar, nyheter och mycket mer – allt för att underlätta vardagen med typ 1-diabetes.

T1D-appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android genom App Store och Google Play. 

 Tryck här för att ladda ned appen till Iphone

 Tryck här för att ladda ned appen till Android

Du kan också följa appen på Facebook och Instagram på @t1dappen.

×
  • {{ node.Name }}