{{ node.Name }} {{ node.Name }}

"Tror vi botar fall av typ 1-diabetes inom tio år"

Senast uppdaterad: 2022-09-26

Han är en av världens topp tio främsta typ 1-diabetesforskare och har vigt över 50 år för att hitta ett botemedel mot typ 1-diabetes. Nu berättar Johnny Ludvigsson om vikten av forskning och övertygelsen om att vi kommer nå en framtid utan sjukdomen.

Typ 1-diabetes är den vanligaste, allvarligaste, livshotande och obotliga sjukdomen som drabbar barn och ungdomar i Sverige. En av de som arbetar för att hitta ett botemedel är Johnny Ludvigsson, senior professor i pediatrik vid Linköpings universitet och en av världens topp tio främsta typ 1-diabetesforskare. Han är säker på att Barndiabetesfondens vision om att bota sjukdomen till 2040 är realistisk, så länge forskningen får mer resurser.

Johnny Ludvigsson visar upp ett porträtt taget av Bernt-Ola Falck. Foto: Anna Järpe.

– Jag tror att vi kommer kunna börja bota fall av typ 1-diabetes redan inom tio år. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att vi kommer att kunna bota alla direkt, men jag tror att vi gradvis kommer kunna bota allt fler och fler före 2040. Det skulle inte förvåna mig om vi även kan börja förebygga fall av typ 1-diabetes och att kurvan över insjuknade vänder nedåt. Med rätt resurser och många duktiga forskare är jag övertygad om att vi löser detta. Ju mer pengar som finns inom ett forskningsområde, desto större och snabbare framsteg kan göras. När jag började forska i mitten på 1960-talet verkade det som en fantasi att kunna skicka någon till månen, men med en enorm satsning och rätt ekonomiska förutsättningar gick det att genomföra i slutet av 1960-talet, säger Johnny Ludvigsson.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Varför får inte forskningen kring typ 1-diabetes mer stöd?

– Jag tror att det beror på att diabetes inte väcker något större engagemang i samhället, trots att fler än tre miljoner människor i världen dör av typ 1- och typ 2-diabetes varje år. Folk förstår inte att diabetes är ett hot. När Coronapandemin kom satsade man miljarder på forskning och kunde då utveckla vaccin på knappt ett år. Coronaviruset uppfattades som något som skulle krossa mänskligheten och då reagerade människor. Detsamma kan sägas om cancer som många med rätta uppfattar som skrämmande. Tack vare åtskilliga miljarder till forskning har det kommit nya läkemedel och metoder som botar och räddar livet på människor med cancer. Forskare vill åstadkomma förändring, men när det inte finns anslag söker de sig till andra områden, även om de kanske tycker att det vore mer intressant att forska om typ 1-diabetes, säger han.

Barndiabetesfonden är den enskilt största finansiären av typ 1-diabetesforskning i Sverige och har gjort viktiga bidrag för att förbättra livet med sjukdomen, men stödet till forskningen behöver öka för att ett botemedel ska komma inom en snar framtid.

"Det kanske är så att vi får ett genombrott om fem eller tio år", säger Johnny Ludvigsson. Foto: Anna Järpe.

– Barndiabetesfonden har haft en fot med i en mängd studier som haft enorm betydelse. Det gäller allt från forskning om hur man bäst stöttar familjer som lever med sjukdomen, hur man motverkar akuta och långsiktiga komplikationer, forskning om autoantigen behandling med GAD-vaccin för att bevara egen insulinproduktion och mycket mer. Detta är väldigt värdefulla bidrag till forskningen som gjort att vi nu har bättre metoder för att behandla typ 1-diabetes. Det finns all anledning att vara optimistisk, men om inte forskningen får mer resurser kan vi inte vänta oss genombrott från en dag till en annan. Samtidigt kan vi inte ge upp bara för att vi inte har lyckats ännu. Det kanske är så att vi får ett genombrott om fem eller tio år. Sen är det inte nödvändigtvis så att Barndiabetesfonden kan lösa gåtan ensam. Jag tror snarare att det är viktigt att samarbetet mellan forskare i världen fortsätter öka. För att göra svensk forskning starkare och till en viktig part i det internationella samarbetet måste Barndiabetesfonden attrahera fler unga forskare till fältet, och ge dem rätt förutsättningar att bedriva sina studier.

Ingenstans i världen, förutom i Finland, är typ 1-diabetes så vanligt som i Sverige. Som ett av de hårdast drabbade länderna spelar svensk forskning en avgörande roll i att kunna bota typ 1-diabetes, menar Johnny.

Johnny har forskat kring typ 1-diabetes i över 50 år. Foto: Anna Järpe.

– I Sverige har vi i vissa avseenden extremt goda förutsättningar att studera typ 1-diabetes hos människor, bättre än i många andra länder. Här är Barndiabetesfonden den tydliga fonden att bidra till eftersom givare med säkerhet vet att pengarna går till forskning kring typ 1-diabetes. Vi har de bästa resultaten i världen när det kommer till blodsockerbalans och HbA1c (långtidsblodsocker), och de flesta med typ 1-diabetes i Sverige får redan nu ett bra liv, men i många andra länder med lägre tillgång till insulin är sjukdomen en jättekatastrof. Man samlar in pengar till "Världens Barn" och en del av dessa har diabetes. Om vi lyckas bota typ 1-diabetes skulle det vara en enormt viktig insats för "Världens Barn" och för hela världen.

Var med och bota typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen för att ge din gåva.

Swisha till forskningen

Vad vill du säga till alla barn, ungdomar och vuxna som drömmer om ett botemedel?

– Om jag levde med typ 1-diabetes skulle jag känna ett betydande hopp om att bli av med sjukdomen under min livstid. Jag hoppas att de behandlar sin sjukdom så bra som möjligt så att deras kroppar är välbevarade den dagen ett botemedel kommer. Typ 1-diabetes kommer kunna botas, det är jag övertygad om, säger Johnny.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}