Typ 1-diabetes tar aldrig paus – inte ens vid jul

För att överleva krävs ständiga blodsockerkontroller och insulininjektioner. Dygnet runt. Året om. Livet ut. När typ 1-diabetes slår till, slås en knut på livet. Ett konstant hinder för ett vanligt liv. Även på självaste julafton. Stöd Barndiabetesfonden i kampen att besegra typ 1-diabetes. Ge bort en julgåva och stötta 8 000 barn som lever med typ 1-diabetes i Sverige.

Hur många stick är det kvar till jul?

Egenvården av typ 1-diabetes beskrivs som den mest komplexa medicinska behandling som inte sker på sjukhus, utan sker i hemmet. Sjukdomen kräver livslång behandling med insulin. Insulin ges med hjälp av en spruta eller insulinpump. Oavsett hjälpmedel (spruta, pump, glukossensor eller blodsockermätare) så innebär egenvården många stick på små magar, rumpor, armar, fingrar och tår.

Klicka här för att läsa mer om behandling av typ 1-diabetes.

Luciavaka eller bara vaka?

Typ 1-diabetes tar aldrig paus. Att vara förälder till ett barn med typ 1-diabetes innebär nattvak, extrem planering, kontroll och ständig oro över att begå ett misstag som kan äventyra barnets liv. Studier visar att föräldrar till barn med T1D är mer stressade och drabbas lättare av utbrändhet än andra föräldrar. En studie visar att 44% av mammor till barn med T1D var utbrända (27% av papporna).

En av de som fått kämpa med nattvak är Emma Måndroppe. Hennes son Juno insjuknade i typ 1-diabetes när han bara var tio månader gammal. Klicka här för att läsa mer om Emmas historia.

Möt några av familjerna som lever med typ 1-diabetes

×
  • {{ node.Name }}