{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Viktiga symptom för att upptäcka typ 1-diabetes

Senast uppdaterad: 2021-04-21

När en person drabbas av typ 1-diabetes är det viktigt att komma till sjukhuset så snabbt som möjligt för att inte bli livsfarligt sjuk. Här kan du läsa om de vanligaste symptomen och hur du kan lista fyra ”T” för att känna igen dem.

Förekomsten av typ 1-diabetes ökar i Sverige. Ingen botas och ingen vet varför så många fortsätter att drabbas. För att undvika allvarliga komplikationer vid insjuknandet är det viktigt att upptäcka symptomen i tid. Symptomen för typ 1-diabetes kan vara svåra att upptäcka och är lätta att förväxla med annat. För att känna igen symptomen som kännetecknar typ 1-diabetes, och kunna agera därefter, kan du försöka komma ihåg fyra "T". 

TOALETT – personen går på toaletten oftare

Vid insjuknandet i typ 1-diabetes stiger blodsockret. När värdet överstiger 8-10 millimol per liter (värde för att mäta glukos-/blodsockervärde) rinner socker ut i urinen. Detta beror på att personen har för mycket socker i blodet. Socker i urinen suger åt sig vatten från kroppen vilket gör att personen får mer urin och behöver gå på toaletten oftare. På små barn kan det märkas genom att blöjan blir extra tung och behöver bytas oftare. Eftersom personen kissar mer blir kroppen uttorkad och behöver mer vätska. 

TÖRSTIG – personen dricker mer

Som en direkt följd av allt kissande, och all vätska som drivs ur kroppen, behöver personen fylla på vätskereserverna. Personen kan dricka och dricka och ändå känna sig mer törstig, i synnerhet om personen dricker något som innehåller socker (saft, mjölk eller något annat sött). Om du märker av ett ovanligt behov av vätska under dag- eller nattetid behöver personen uppsöka sjukvård. 

TRÖTT – personen är ofta trött

När typ 1-diabetes gör entré blir kroppen utmattad. Cellerna kan inte ta in sockret som ska ge energi. Tröttheten tar över vilket gör att det knappt går att sova ut och sova tillräckligt. En överdriven och omotiverad trötthet bör alltid utredas på sjukhus. 

TUNN – personen går ned i vikt

Vid brist på insulin kan inte socker komma in i cellerna och förbrännas utan rinner i stället ut i urinen. Det bidrar till vätskeförlust och viss viktminskning. Dessutom magrar den som fått typ 1-diabetes då fettet, som redan finns i fettvävnaderna, och även muskler, börjar brytas ned. Det gör att personer som just insjuknat i typ 1-diabetes kan tappa ganska många kilo under en kort tidsperiod. En omotiverad viktnedgång bör alltid undersökas av vården. 

Övriga symptom

Andra symptom för typ 1-diabetes kan bland annat vara; 

 Ökad hunger. 

 Ont i magen. 

 Suddig syn. 

 Svampinfektioner.  

 Vid uttalad insulinbrist bildas syror vilket kan leda till acetonlukt, ökad andning (djupandning), allmänpåverkan och sjunkande medvetande. Åk då akut till sjukhus!

Om du misstänker att du, eller någon runt dig, har drabbats av typ 1-diabetes bör ni söka vård direkt, det vill säga samma dag. En oupptäckt typ 1-diagnos kan leda till syraförgiftning, så kallad ketoacidos, som är ett livshotande tillstånd. Om inte vårdpersonalen självmant testar blodsockret, be att detta görs. 

×
  • {{ node.Name }}