{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Viktiga symptom för att upptäcka typ 1-diabetes

När en person drabbas av typ 1-diabetes är det viktigt att komma till sjukhuset så snabbt som möjligt för att inte bli livsfarligt sjuk. Här kan du läsa mer om de vanligaste symptomen för typ 1-diabetes och hur du upptäcker dem.

Förekomsten av typ 1-diabetes ökar i Sverige. Ingen botas och ingen vet varför så många fortsätter att drabbas. För att undvika allvarliga komplikationer vid insjuknandet är det viktigt att upptäcka symptomen i tid. Symptomen för typ 1-diabetes kan vara svåra att upptäcka och är lätta att förväxla med annat, speciellt hos små barn. För att göra det lättare att minnas dem, och kunna agera därefter, kan du försöka komma ihåg fyra T för att känna igen typ 1-diabetes: 

TOALETT – personen går på toaletten oftare

Vid insjuknandet i typ 1-diabetes stiger blodsockret. När värdet överstiger 8 millimol per liter (värde för att mäta glukos-/blodsockervärde) rinner socker ut i urinen. Detta beror på att du har för mycket socker i kroppen och socker i urinen suger åt sig vatten från kroppen vilket gör att personen får mer urin. Eftersom personen kissar mer blir kroppen uttorkad och behöver mer vätska.

TÖRSTIG – personen dricker mer

Som en direkt följd av allt kissande, och all vätska som drivs ur kroppen, behöver personen fylla på vätskereserverna. Personen kan dricka och dricka och ändå känna sig mer törstig, i synnerhet om personen dricker något som innehåller socker (saft, mjölk etc). Om du märker av ett ovanligt behov av vätska (även nattetid) behöver du se till att personen uppsöker sjukvård.

TRÖTT – personen är ofta trött

När typ 1-diabetes gör entré blir kroppen utmattad. Cellerna kan inte ta in sockret som ska ge energi. Tröttheten tar över vilket gör att det knappt går att sova ut och sova tillräckligt. En överdriven och omotiverad trötthet bör alltid utredas på sjukhus.

TUNN – personen går ned i vikt

Vid brist på insulin kan inte socker komma in i cellerna och förbrännas utan rinner ut i urinen. Det bidrar till vätskeförlust och viss viktminskning. Dessutom magrar den som fått typ 1-diabetes då fettet som redan finns i fettvävnaderna  och även muskler börjar brytas ned. Det gör att personer som just fått typ 1-diabetes kan tappa ganska många kilo ganska snabbt. En omotiverad viktnedgång bör alltid undersökas av vården.

Övriga symptom

Andra symptom för typ 1-diabetes kan bland annat vara; ökad hunger, ont i magen, suddig syn och svampinfektioner. Vid uttalad insulinbrit bildas syror vilket kan leda till acetonlukt, ökad andning (djupandning), allmänpåverkan och sjunkande medvetande. Åk då akut till sjukhus!

Om du misstänker att du, eller någon runt dig, har drabbats av typ 1-diabetes bör ni söka vård direkt, det vill säga samma dag. Detta gäller i synnerlighet barn. En oupptäckt typ 1-diagnos kan leda till syraförgiftning, så kallad ketoacidos, som är ett livshotande tillstånd. Om inte vårdpersonalen självmant testar blodsockret, be att detta görs.

Familjen drabbades av typ 1-diabetes två gånger om

Två av de 8 000 barn som lever med typ 1-diabetes i Sverige är Philip och Saga Klein Sigurjonsson. Båda uppvisade tydliga symptom för typ 1-diabetes. Philip var bara två år när han insjuknade – hans typ 1-diabetes upptäcktes efter att hans blöjor var överfulla av kiss och att han drack onormalt stora mängder vatten. När lillasyster Saga insjuknade var ett extra glas vatten tillräckligt för att mamma Petra började misstänkta typ 1-diabetes. 

 Klicka här för att läsa hela historian om Philip och Saga.

 

Hjälp oss besegra typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar för att besegra typ 1-diabetes. Swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Besegratyp1". Tillsammans är vi starka.

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

Tillsammans för att öka kunskapen om typ 1-diabetes

Under maj 2021 kommer vi tillsammans med våra samarbetspartners, företagsvänner och eldsjälar att sprida kunskap om typ 1-diabetes. 

 Läs mer om hur du kan engagera dig i vår kampanj

×
  • {{ node.Name }}