{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Sverige hårt drabbat av typ 1-diabetes

Idag lever totalt 50 000 personer i Sverige med typ 1-diabetes. Faktum är att Sverige och Finland är de två länder som drabbats hårdast i hela världen, sett till typ 1-diabetesfall i relation till befolkningsmängd.

Typ 1-diabetes är Sveriges vanligaste livshotande och obotliga sjukdom hos barn och unga. Varje dag drabbas nästan tre barn av sjukdomen som kräver komplex egenvård dygnet runt, livet ut, med tusentals insulininjektioner och blodsockerkontroller varje år – bara för att överleva. Trots sjukdomens allvar och omfattning, råder stor okunskap om typ 1-diabetes. Vi ser på typ 1-diabetes som en knut som ännu inte är löst. Likt en knut är typ 1-diabetes väldigt invecklad men långt ifrån omöjlig att lösa.

I dag lever cirka 50 000 personer varav 8 000 barn i Sverige med typ 1-diabetes. Varje år insjuknar över 900 barn och minst lika många vuxna i sjukdomen. Ingen vet varför och ingen botas. Sedan 1950-talet har allt fler insjuknat i typ 1-diabetes och under de senaste 30 åren har antalet barn som drabbats fördubblats. Faktum är att Sverige och Finland är de länder som drabbats hårdast i hela världen, sett till typ 1-diabetesfall i relation till befolkningsmängd. Inom kategorin allvarliga, livshotande sjukdomar som drabbar barn är det den överlägset vanligaste. Tre gånger fler barn drabbas av typ 1-diabetes än av alla former av cancer – tillsammans.

En sjukdom som slår blint

Det är inte ovanligt att typ 1 och typ 2-diabetes blandas ihop. En väldigt avgörande skillnad är att typ 1-diabetes kan drabba vem som helst, när som helst – oavsett kostvanor eller livsstil. Till skillnad från typ 2-diabetes så biter inte livsstilsförändringar på typ 1-diabetes som likt en knut är väldigt svår att lösa. Forskarna undersöker nu bland annat om typ 1-diabetes kan bero på virus, bakterier eller förändringar i tarmfloran – men orsaken till sjukdomen är fortfarande okänd. Ärftlighet anses också spela en roll – men nio av tio som drabbas av typ 1-diabetes har inga familjemedlemmar med sjukdomen.

Hjälp oss besegra typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar för att besegra typ 1-diabetes. Swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Besegratyp1". Tillsammans är vi starka.

Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.

Tillsammans för att öka kunskapen om typ 1-diabetes

Under maj 2021 kommer vi tillsammans med våra samarbetspartners, företagsvänner och eldsjälar att sprida kunskap om typ 1-diabetes. 

 Läs mer om hur du kan engagera dig i vår kampanj

Möt några av familjerna som lever med typ 1-diabetes

×
  • {{ node.Name }}