{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Hur fungerar det med friskvårdsbidrag?

Senast uppdaterad: 2021-09-14

Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån som din arbetsgivare kan erbjuda dig för att uppmana till motion och rörelse. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och vad du behöver tänka på.

Idag har många företag avtalad friskvård för sina anställda men det är många som är osäkra på hur det fungerar. Tillsammans med Skatteverkets juridiska expert Pia Blank Thörnroos går vi igenom de vanligaste frågorna om friskvårdsbidrag.

Du vet väl om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag för att delta i Barndiabetesloppet? 

Tryck här för att anmäla dig nu

Tre snabba om friskvårdsbidrag

 Du behöver säkerställa med din arbetsgivare att det finns avtalad friskvård på din arbetsplats. Det är din arbetsgivare som bestämmer vilka aktiviteter du får använda friskvårdsbidraget till.

 Friskvårdsbidraget får inte överstiga ett värde av 5 000 kronor om det fortfarande ska vara skattefritt.

 För att få ersättning för en aktivitet genom ditt friskvårdsbidrag behöver du spara kvittot och lämna det till din arbetsgivare.

Tryck här för att anmäla dig till Barndiabetesloppet

Hur gör man som anställd för att använda sitt friskvårdsbidrag?

– Först behöver du prata med din arbetsgivare för att säkerställa att det finns avtalad friskvård för alla anställda. Finns det avtalad friskvård är det normalt sett så att du anmäler dig till en aktivitet och betalar avgiften själv. Därefter sparar du kvittot och lämnar in det till din arbetsgivare så får du ersättning för ditt utlägg via ditt friskvårdsbidrag.

Hur mycket får man i friskvårdsbidrag?

– Idag väljer många arbetsgivare att avsätta belopp på 2 000 eller 3 000 kronor som du som anställd får använda till olika aktiviteter. Friskvårdsbidraget får dock inte överstiga ett värde av 5 000 kronor.

Kan anställda använda sitt friskvårdsbidrag för att stötta Barndiabetesfonden?

– Friskvårdsbidraget kan inte användas för donationer till välgörande ändamål. Däremot kan friskvårdsbidraget användas för att betala personliga startavgifter i motionslopp. Ifall din arbetsgivare godkänner att personliga startavgifter ingår i friskvårdsbidraget kan de anställda använda det till välgörenhetslopp. Så länge arbetsgivaren har avtalad friskvård för sina anställda och aktiviteten innehåller motion så går det att använda friskvårdsbidraget. Ett välgörenhetslopp till Barndiabetesfonden innehåller ju motion, säger Pia Blank Thörnroos.

Nu kan du använda ditt friskvårdsbidrag för att stötta Barndiabetesfonden.

Finns det något särskilt som anställda behöver tänka på när det kommer till friskvård?

– Arbetsgivaren avgör när du frågar om du kan använda ditt friskvårdbidrag till det här eller det här. Det är arbetsgivaren som godkänner om exempelvis agility med hunden kan räknas in i friskvårdsbidraget. Det är viktigt att komma ihåg att det är arbetsgivaren som bestämmer. De kan till exempel säga att ”du får bara använda det till att simma eller spela badminton” eller att ”vi ersätter inte aktiviteter som skidåkning eller hundkurser”.

Vad behöver arbetsgivare tänka på när det kommer till friskvårdsbidraget?

– I stora företag är det HR-avdelningen som bestämmer vilka principer arbetsgivaren har. Även i små företag måste man ha avtalad friskvård som är lika för alla. Det går inte att betala för aktiviteter som anställda gör bara för att man känner för det, utan det måste finnas avtal gällande friskvårdsbidrag. Skatteverket vill säkerställa att anställda använder bidraget till motion och rörelse, men det är företaget själva som måste göra den bedömningen, säger Pia Blank Thörnroos.

Tryck här för att anmäla dig till Barndiabetesloppet

Vart hittar man mer information vid frågor?

– Är man osäker på om man kan använda sitt friskvårdsbidrag till en viss aktivitet ska man fråga sin arbetsgivare eller ringa Skatteupplysningen.

Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
 Skicka e-post

Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes. 

×
  • {{ node.Name }}