{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Joey Lau Börjesson

Senast uppdaterad: 2024-01-25

Exploring strategies for preventing the formation of cytotoxic IAPP amyloid in human stem cell-derived islet-like cell clusters

Joey Lau Börjesson forskar för att bota typ 1-diabetes med hjälp av genmodifierade stamceller. Betacellerna som producerar insulin producerar även hormonet IAPP. Mänskligt IAPP har en hög tendens att felveckas till en struktur som benämns amyloid och när amyloiden bildas dödar den betacellerna. I studien avser forskarna att undersöka under vilka förutsättningar IAPP-amyloid bildas och om proteinet Bri2 kan minska eller förhindra IAPP-amyloidbildningen som det har visats göra i ’riktiga’ Langerhanska öar. De avser även att plocka bort IAPP-genen i stamceller och därefter framställa ö-cellkluster som saknar IAPP. Dessa ö-cellkluster ska sedan undersökas på sin förmåga att producera och frisätta insulin. Det är viktigt att vi förstår vad som föregår amyloidbildningen så att den kan förhindras och ö-cellklustrens överlevnad förlängas.

Hjälp forskningen framåt i kampen mot typ 1-diabetes

Hjälp oss ge forskarna rätt förutsättningar att besegra typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Forskning23" eller klicka på knappen och ge din gåva. 

Swisha till forskningen

×
  • {{ node.Name }}