Sockerfria julgodisklassiker
Här kommer tre goda och blodsockervänliga recept på sockerfria alternativ till klassiska julgodisar som knäck, puffchoklad och ischoklad. Perfekt att testa inför julens festligheter. Tack till @juliansdiabetes1 (på Instagram) som har delat med sig av sina goda recept.
Sockerfri ischoklad
Cirka 50 st
Ingredienser:
- 200 g sockerfri choklad, 70 % kakao
- 100 g neutral kokosolja
Gör så här:
1. Smält kokosoljan med chokladen i en gryta.
2. Häll upp i ischokladformar.
3. Låt svalna och förvara sedan i kylen.
Cirka 2-3 kh/st beroende på vilken choklad du väljer.
Sockerfri puffchoklad
Ingredienser:
- 200 g sockerfri mjölkchoklad
- Cirka 30 g quinoapuffar (80 g kh/100 g)
Gör så här:
1. Smält 200 gram sockerfri mjölkchoklad i vattenbad.
2. Rör ner quinoapuffar till önskad puffmängd (vi tog
cirka 30 g).
3. Häll upp i en liten form (cirka 20×15 cm) klädd med bakplåtspapper, låt stelna och bryt i bitar.
Kolhydratmängd beror på hur stora bitarna blir, mängd quinoapuffar och vilken choklad du väljer.
Tips! Väg puffarna, räkna antal bitar och räkna ut kolhydraterna därefter.
Sockerfri knäck
Cirka 40 st
Ingredienser:
- 2 påsar sockerfri Werthers Original
- 2 dl vispgrädde
Hackad sötmandel (valfritt)
Gör så här:
1. Smält kolorna tillsammans med grädden under omrörning.
2. Fortsätt röra om och koka på svag värme till cirka 116-120 grader, du kan göra ”kulprovet”.
3. Häll upp i knäckformar. Vill du ha hackad sötmandel i kan du lägga det i botten på knäckformarna först.
Cirka 2-3 kh/st.