Familjen drabbades av typ 1-diabetes två gånger om
Senast uppdaterad: 2024-05-03
Petra Klein är född och uppvuxen i Värmland men idag bor hon i Stockholm. Tillsammans med exmannen Frey har hon barnen Philip tolv år, William tio år och Saga sju år. När Philip fyllde två år drabbades han av typ 1-diabetes. Petras svåger som själv har typ 1-diabetes hade noterat flera symptom och valde då att ta ett blodsockerprov på Philip.
– Philips kissblöjor var så tunga att man tappade de i marken när man tog i dem. När var vi på besök hos mina föräldrar i Värmland så drack han extremt mycket vatten. Min svåger som var där kände på sig att något var fel så han frågade om han fick mäta blodsockret på Philip. När han gjorde det så var det oläsbart för att värdet var så högt. Då sa han bara ”Petra, jag är jätteledsen men ni måste åka in till akuten nu”, berättar Petra.
När Philip fick typ 1-diabetes var familjens kunskap om sjukdomen begränsad. Mamma Petra trodde att sjukdomen hette Barndiabetes och att den skulle försvinna när hennes son blivit äldre.
– Jag kommer så väl ihåg när de körde iväg honom på den där lilla båren. Då frågade jag ”När kommer det växa bort?”. Då svarade läkaren ”Nej Petra, det här kommer han ha för resten av livet”. Då sjönk jag ihop på golvet för jag hade verkligen ingen aning om vad sjukdomen innebär, säger hon.
Hjälp oss nå en framtid utan typ 1-diabetes
Hjälp oss bota alla barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Hjälpa".
Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.
Den första tiden efter beskedet var tuff för Petra som fick panikattacker av att behöva sticka sin tvååriga son. Med tiden vande sig familjen vid det nya livet och när den inledande chocken la sig kom nästa mardrömsbesked. Philips femåriga lillasyster Saga hade också drabbats av typ 1-diabetes.
– Vi reagerade jättesnabbt i Sagas fall. Hon tog ett extra glas med vatten till maten och då fick jag direkt en känsla av att hon hade drabbats av typ 1-diabetes. När vi tog fasteblodsocker på henne hade hon över 11,1 mmol/L (det bör ligga under 7 mmol/L) . Vi åkte in den kvällen när Benjamin Ingrosso vann svenska Melodifestivalen. Då fick hon sitta med sina enhörningshörlurar på sig och kolla klart på programmet. Då grät jag för det var så fruktansvärt. Vi lät henne få vara barn i någon timma till innan hennes pappa åkte med henne till sjukhuset. Vi visste redan innan att det var typ 1-diabetes, säger hon.
Att Saga också blev sjuk var svårt att greppa för Petra som berättar att hon blev tröstad av Philip när beskedet kom.
– Han hörde att jag grät och då frågade han varför. Då berättade jag för honom att det var jobbigt att Saga fått typ 1-diabetes. Då sa han ”Men mamma, det är väl inga problem? Det finns värre saker än diabetes. Se på mig. Jag har diabetes och det går ju bra för mig”. Han avdramatiserade beskedet och då insåg jag att han hade rätt och att det kommer att bli bra, säger hon.
Det andra sjukdomsbeskedet blev ytterligare en omställning för familjen. Att ha två barn med typ 1-diabetes har gjort att mellansyskonet William har hamnat i kläm och att föräldrarnas relation tagit skada.
– Det har påverkat oss till den grad att vi har skiljt oss nu vilket så klart är jättetråkigt. Vi har inte haft någon egen tid för vi har inte rest bort eller varit iväg från barnen förutom vid några enstaka tillfällen. Relationsmässigt har det varit väldigt dåligt, säger Petra.
Idag är Philip tolv år gammal och i somras fyllde Saga sju. I takt med att barnen har blivit äldre har utmaningarna med sjukdomen ändrats.
– Jag märker nu när Philip har blivit äldre att han har fått mer integritet. Jag kommer ihåg när han blev jättelåg när han och hans klass stod och sjöng framför oss på Lucia. Vi såg att han var på väg att bli låg så då gick vi fram med druvsocker. Han började gråta för det var det mest pinsamma han hade varit med om när vi gick fram till honom. Då insåg jag verkligen hur jobbigt det är för honom att han inte bara kan få smälta in och få vara en i mängden, säger Petra.
Hjälp oss nå en framtid utan typ 1-diabetes
Hjälp oss bota alla barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1-diabetes. Skanna QR-koden eller swisha valfritt belopp till 900 05 97 och märk din gåva "Hjälpa".
Du kan enkelt ladda ned bilden och öppna den i din Swish-app för att ge en gåva till forskningen.
För Saga är det de smärtsamma sticken vid podd-byten som känns jobbigast.
– Ibland säger hon ”Mamma, måste du sticka mig? ” Någon gång har hon gråtit och sagt ”Varför måste jag ha diabetes?”. Då har jag svarat att ”Doktorn jobbar på att försöka hitta ett botemedel. Vi får hoppas på forskningen”. Jag har försökt vända det till något som kanske blir bra framöver, säger Petra.
Namn: Philip och Saga Klein Sigurjonsson.
Ålder: Philip 12 år och Saga 7 år,
Sjukdomsdebut: Philip 2 år och Saga 5 år.
Intressen: Philip gillar fotboll och Saga gillar ridning.
Pontus Keskisärkkä
Kommunikatör, Barndiabetesfonden
Skicka e-post
Våra kommunikatörer arbetar med att producera texter och artiklar om allt som rör typ 1-diabetes.