{{ node.Name }} {{ node.Name }}

Vad du behöver veta om typ 1-diabetes och alkohol

Senast uppdaterad: 2023-08-02

Alkohol kan dölja symptomen på hypoglykemi, vilket gör det svårare att upptäcka lågt blodsocker i tid. Håll koll på dina symtom och kontrollera ditt blodsocker regelbundet.

I de nya Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2023) är rekommendationen att alla ska undvika alkoholintag, vid konsumtion ska den hållas mycket låg. Barn, ungdomar och gravida kvinnor ska helt avstå alkohol. Du kan dricka alkohol med typ 1-diabetes, men det innebär att du måste vara extra försiktig.

Precis som för alla, oavsett om du har typ 1-diabetes eller inte, är det viktigt att ha koll på vad och hur mycket du dricker. Det är även viktigt att förstå effekten av alkohol på blodsockret och hålla ett öga på det medan du dricker.

 

Planera i förväg

● Drick aldrig alkohol på tom mage. Ät även medan du dricker och innan du går och lägger dig.

● Informera dina vänner om att du har diabetes och hur de kan behöva hjälpa dig om blodsockret blir för lågt. Var inte ensam.

● Se till att du har dina hjälpmedel till hands. Kan också vara bra med extra tillbehör som mätstickor och insulinpenna om du använder pump.

● Ha alltid med dig druvsocker och kolhydratrika snacks om du skulle få för lågt blodsocker

 

Ha koll på blodsockret

Måttliga mängder alkohol kan få blodsockret att stiga, men för mycket alkohol kan faktiskt sänka blodsockernivån - vilket kan vara farligt för personer med typ 1-diabetes.

● Kontrollera ditt blodsocker ofta, både före och efter att du dricker alkohol.

● Var medveten om att alkohol kan orsaka både höga och låga blodsockernivåer.

● Håll koll på ditt blodsocker under hela kvällen och justera vid behov.

● Drick med måtta och undvik överdriven alkoholkonsumtion, eftersom det kan leda till farligt lågt blodsocker och framförallt också att du förlorar din uppmärksamhet.

● Undvik att dricka stora mängder alkohol på en gång och ha håll koll på hur mycket du har druckit. Bestäm dig för att inte bli för berusad, för du behöver ha koll (gäller ju alla, men för dig är det extra viktigt).

 

Var medveten om kolhydratinnehållet

• Vissa alkoholhaltiga drycker innehåller mycket socker och kan höja blodsockret. Öl och söta drinkar kan vara särskilt problematiska. 

• Vissa drinkar, som cocktails och söta likörer, kan innehålla mycket kolhydrater. Många innehåller söt läsk.

• Inkludera kolhydratinnehållet i alkoholen i dina beräkningar av kolhydrater. 

• Mat i magen kan hjälpa till att förhindra snabba blodsockerförändringar.

• Var uppmärksam på hypoglykemisymptom.

 

Innan du går och lägger dig och dagen efter

• Testa ditt blodsocker innan du går och lägger dig - om ditt värde är normalt eller lågt, ät något innan du går och lägger dig.

• Det kan vara svårt att hålla en jämn blodsockerbalans även dagen efter alkoholintag. Se till att du dricker vatten och äter bra för att återställa blodsockret till normala nivåer. 

 

Diskutera gärna alkoholkonsumtion med din läkare och fråga om de skulle rekommendera några ändringar i din rutin. Diskutera även eventuella mediciner du tar och hur det kan påverka effekterna av alkohol när du behandlar dig med insulin.

 

 

Visste du att?

Levern har ett stort sockerförråd som kroppen använder för att motverka ett lågt blodsocker.

 

När blodsockret blir för lågt stimuleras det motreglerande hormonet glukagon, som i sin tur ser till att socker går ut i blodet från levern.

 

När du dricker alkohol bryts alkoholen ner i levern och då minskar/upphör leverns förmåga att spotta ut socker till blodet vid lågt blodsocker. Då har du stor risk att få en svår hypoglykemi.

 

Det är därför viktigt att inta extra kolhydrater när du dricker alkohol för att undvika hypoglykemier sent på kvällen eller natten.

 

Dryck Kh /100 ml
Starköl 3 g
Mellanöl 5 g 
Lättöl 4 g
Vitt vin (12%) Halvtorrt 3 g
Vitt vin (12%) Torrt 0 g
Vitt vin (14%) Sött 6 g
Rosévin 3 g
Cider Söt 5-9 g
Cider Torr/Halvtorr 3-6 g
Alkoläsk 8 g
Champagne 1 g
Prosecco 1-2 g
Cava 1 g
Starksprit 0 g
Portvin 10 g

 

 

×
  • {{ node.Name }}