Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597

Världsdiabetesdagen 14 nov: Varannan svensk vet inte att barndiabetes är obotligt

Nyhet: Pressmeddelande, Arbetsgruppen

(Läs pressmeddelandet i pdf-format  här>>)

Svenskar har stor okunskap om typ 1-diabetes, även kallad barndiabetes, visar en ny undersökning genomförd av GFK på uppdrag av Barndiabetesfonden (1). Mer än varannan person vet inte att sjukdomen är obotlig och nästan en av fem tror att man kan bli frisk genom att ändra sin kost. Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen för att sätta fokus på en av vår tids största folksjukdomar.

Varje dag insjuknar i snitt två barn i Sverige i typ 1-diabetes (2) - en livslång och obotlig sjukdom. Barn drabbas nästan uteslutande av typ 1-diabetes, vilket innebär att de celler som producerar insulin dör. Den undersökning som Barndiabetesfonden låtit göra visar att knappt hälften (47 procent) av de tillfrågade känner till att ett barn med typ 1-diabetes inte kan botas från sin sjukdom. En stor del av respondenterna (18 procent) vet inte om typ 1-diabetes går att bota eller inte. Resterade (35 procent) tror att barn kan botas genom att ändra sin kost, medicineras eller att sjukdomen växer bort med åldern.

– Det finns många missuppfattningar om vad barndiabetes innebär. Många blandar ihop typ 1-diabetes med typ 2-diabetes som egentligen är två helt olika sjukdomar, men med liknande sjukdomsbild. Okunskapen bidrar till att barn som lever med diabetes ständigt möter många fördomar från omgivningen, som att den orsakats av man ätit för mycket godis och det måste vi ändra på, säger Eva Örtqvist, överläkare med.dr Barndiabetesenheten på Astrid Lindgrens barnsjukhus, Stockholm.

Enligt undersökningen tror 14 procent att typ 1-diabetes orsakas av dåliga matvanor. Det finns dock inget sådant samband. Forskarna vet inte säkert varför vissa barn drabbas, man vet bara att Sverige näst efter Finland har världens högsta frekvens av diabetes hos barn. I undersökningen framkommer också att cirka 80 procent inte vet att ett barn med diabetes behöver ta minst fem insulinsprutor varje dag. 11 procent tror dessutom att sprutor inte behövs alls.

– Att drabbas av typ 1-diabetes innebär stor omställning för hela familjen. Vardagen består av blodsockermätningar flera gånger per dag, fem till nio insulininjektioner dagligen samt kontinuerliga kontroller på sjukhus. Dessutom finns risken att senare i livet drabbas av allvarligare komplikationer, säger Lisa Hillerström, ordförande i Barndiabetesfondens Riksförening.

Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades 1991 av International Diabetes Federation (IDF) och WHO för att sätta fokus på den kraftiga ökningen av diabetes i världen.

I Sverige uppmärksammas Världsdiabetesdagen i år av Barndiabetesfonden som i samarbete med Lilly Diabetes anordnar en välgörenhetsauktion där ett 40-tal unika objekt och upplevelser auktioneras ut. Bland objekten återfinns bland annat den bikini Izabella Scorupco bar i Bondfilmen Golden Eye, och ett unikt fotografi på Drottnings Silvia taget av Denise Grünstein. Samarbetspartner till auktionen är Stockholms auktionsverk och alla intäkter går oavkortat till Barndiabetesfondens forskning.

– Lilly anordnar aktiviteter både internationellt och nationellt i samband med Världsdiabetesdagen. Tillsammans med Barndiabetesfonden vill vi öka kunskapen om diabetes i samhället, få in resurser till fortsatt forskning och öka möjligheten till bättre diabetesbehandling, säger Carin Landsmer, Lilly Diabetes.

(1): Undersökningen genomfördes som en omnibus i juni 2012 av GFK på uppdrag av Barndiabetesfonden. Totalt 1000 personer i åldern 15-74 år har besvarat olika frågor om typ 1-diabetes. Resultatet är riksrepresentativt.

(2): Vårdguiden

För mer information, grafer och bildmaterial besök: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Thorén, presskontakt, Micael Bindefeld AB, 070–769 92 28, helena.thoren@bindefeldab.se
Cecilia Björkman, kommunikationschef Lilly,070-609 88 36, bjorkmance@lilly.com

För frågor om undersökningen:
Lisa Hillerström, Ordförande Barndiabetesfondens Riksförening, 0733-761817, lisa@hgpr.se

________________________________________________________________

Mer om Barndiabetesfonden:
www.barndiabetesfonden.se

Se objekten och lägg bud:
www.auktionsverket.se

Pressbilder på objekten samt undersökningsresultatet kan laddas ned från:
http://press.bindefeldab.se
Användarnamn: auktion
Lösenord: press

Om typ 1-diabetes hos barn
• Cirka 8000 barn och unga i Sverige har typ 1-diabetes.
• Diabetes hos barn leder fortfarande till överdödlighet i unga år.
• Sverige har, näst efter Finland, världens högsta frekvens av diabetes hos barn.
• Varje dag insjuknar två barn i Sverige i typ 1-diabetes.
• Ett barn med typ 1-diabetes tar 5 till 9 insulininjektioner per dag.

Om Världsdiabetesdagen
Världsdiabetesdagen firas den 14 november till minne av läkaren Frederick Banting som föddes denna dag. 1921 upptäckte han insulinet tillsammans med Charles Best. Forskarteamet behövde hjälp med att tillverka insulin i större skala och inledde ett samarbete med Lilly. 1923 var läkemedelsföretaget Eli Lilly först med att tillverka insulin för allmänt bruk. Samma år fick Frederick Banting Nobelpriset i medicin tillsammans med John Macleod.

Barndiabetesfonden (plusgiro 90 00 59-7) stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Läkemedelsföretaget Lilly har i mer än 80 år satsat på att hjälpa patienter med diabetes och har kontinuerligt utvecklat innovativa behandlingsmetoder för läkare och patienter. World Diabetes Day startades av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen.

Kontakta oss
Barndiabetesfonden
Gränsliden 10
582 74 Linköping
Telefon: 013-10 56 90
kansli@barndiabetesfonden.se
Om oss
Barndiabetesfonden stödjer forskning vars syfte är att förebygga, bota eller lindra diabetes hos barn och ungdomar. Varje gåva är viktig och skänker hopp om nya framsteg och genombrott.
Org.nummer: 822001-9072  |  Plusgiro: 90 00 59-7  |  Bankgiro: 900-0597
Barndiabetesfondens beskyddare: H.K.H. Kronprinsessan Victoria